Martinović i Han / - MINISTARSTVO turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera
21/02/2024 u 11:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Martinović-Han: Crna Gora i Slovenija potpisaće će memorandum o saradnji u turizmu

Potrebno je raditi na promociji bogatih prirodnih resursa obje zemlje i raznolikosti i komplementarnosti turističke ponude, složili su se sagovornici

Crna Gora i Slovenija potpisaće memorandum o saradnju u oblasti turizma kojim će biti stvoreni preduslovi za aktivniju saradnju dvije države, uzimajući u obzir njihove turističke potencijale, dogovoreno je na sastanku ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović i slovenačkog ministra turizma, ekonomije i sporta Matjažom Hanom.

Tokom sastanka, koji je održan u Ljubljani, istaknuta je zajednička vizija o jačanju saradnje u oblasti turizma, s posebnim naglaskom na povećanje broja turista i letova između Ljubljane i Crne Gore.

Sagovornici su se složili da je potrebno raditi na promociji bogatih prirodnih resursa obje zemlje i raznolikosti i komplementarnosti turističke ponude.

Razgovarano je i o važnosti diverzifikacije turističke ponude kao odgovor na klimatske promjene, te potrebi da turistička sezona traje cijelu godinu, pri čemu Slovenija može biti dobar primjer transformacije skijališta u planinska središta s cjelogodišnjim turizmom.

Ministar Han je istakao postignuća Slovenije u integraciji sporta i turizma, dok su obostrano prepoznate mogućnosti za razvoj ruralnog turizma kao jednog od načina sprečavanja odliva stanovništa iz sjevernog regiona Crne Gore.

Slovenački ministar je napomenuo da je Slovenija promijenila strategiju razvoja turizma, naglašavajući individualni pristup umjesto masovnog, što je donijelo pozitivne rezultate.

Ovaj sastanak označava početak nove faze u saradnji između Crne Gore i Slovenije u oblasti turizma, s ciljem stvaranja održive i prosperitetne turističke industrije za obje zemlje.

Ministar Martinović je nakon sastanka prisustvovao otvaranju Berze kongresnog turizma "Conventa 2024", gdje je razmijenio mišljenje sa privrednicima i stručnjacima iz te oblasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:47