Martinović i Kefalojani / - FOTO: MERT
18/04/2024 u 10:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Martinović-Kefalojani: Nastavak unapređenja saradnje Crne Gore i Grčke u oblasti turizma

Na sastanku ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića i grčke ministarke turizma, Olge Kefalojani, izražena je obostrana posvećenost jačanju saradnje između dvije zemlje na polju unapređenja turizma, saopšteno je iz tog resora.

Kako se navodi, sastanak je održan u Atini u okviru konferencije pod sloganom Our ocean.

Martinović je izrazio zahvalnost za interesovanje Grčke za potpisivanje memoranduma o saradnji koji će dodatno unaprijediti povezanost  dvije zemlje u oblasti turizma.

Ministarka Kefalojani je u tom kontekstu kazala da se nada da će memorandum biti potpisan do kraja godine.

- Saglasni su da Crna Gora i Grčka treba da budu partneri s obzirom na to da dijele iste izazove u turizmu koji se većinski oslanja na sunce i more - dodaje se.

Martinović je naglasio važnost razmjene iskustava i uspostavljanja saradnje u oblasti razvoja eko turizma, posebno uzimajući u obzir veliki prirodni potencijal Crne Gore, te je istakao da bi adekvatno upravljanje zaštićenim područjima moglo biti ključno za razvoj nove turističke ponude.

Napomenuo je da Ministarstvo inicira razvoj sjevernog regiona koji se karakteriše izuzetnim prirodnim bogatstvom.

Ministarka Kefalojani informisala je ministra Martinovića da Grčka u skladu sa Strategijom razvoja turizma planira da intezvira aktivnosti na razviju različitih oblika turizma, kao što su velnes, spa, kuturni, vjerski turizma, koji su ujedno i prilika za saradnju. 

Sagovornici su se na kraju usaglasili da je u svim aktivnostima neophodno poštovati kriterijume zaštite životne sredine i doprinjeti globalnim naporima zaštiti, kako mora tako svih ekosistema, posebno u kontekstu borbe sa klimatskim promjenama.

- Na kraju su poručili da bi razmjena u dijelu dobrih primjera i dobre prakse svakako dobrodošla, pogotovo jer su Crna Gora i Grčka dosta okrenute turističkoj ponudi u dijelu korišćenja obale i mora - zaključuje se.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 23:17