/ - - FOTO: MINISTARSTVO/SA SASTANKA
17/04/2024 u 08:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministar Vuković u Vašingtonu sa predstavnicima FAD-a i MCM-a

U okviru proljećnih sastanaka u Vašingtonu, tim Ministarstva finansija, na čelu sa ministrom Novicom Vukovićem, sastao se sa zamjenicom direktora Sektora za fiskalne poslove Međunarodnog monetarnog fond (Fiscal Affairs Department -FAD), Erom Danla-Norris i njenim saradnicima.

Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenja u vezi sa jačanjem mehanizma nadzora nad radom državnih preduzeća i dogovorili dalju saradnju u oblasti poreske politike i kontrole primjene poreskih propisa.

Tom prilikom posebno je istaknut značaj unaprjeđenja procesa upravljanja javnim investicijama, uključujući uticaj javnih investicija na  klimatske promjene i životnu sredinu.

Prvog dana posjete Vašingtonu, ministar Vuković, sa saradnicima, susreo se i sa zamjenikom šefa Odjeljenja za monetarna i kapitalna tržišta MMF-a (Monetary and Capital Markets Department - MCM),  Thordurom Jonassonom  i Samerom Y. Saabom, ekspertom za finansijski sektor.

Na sastanku je istaknuto obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti upravljanja javnim dugom i aktivnostima koje su realizovane u prethodnom periodu. Razgovaralo se i o budućoj saradnji i aktivnostima koje je potrebno sprovesti po pitanju izrade nove Strategije upravljanja javnim dugom,  koja će biti bazirana na Fiskalnoj strategiji čija je izrada u toku. U skladu sa tim, predloženo je da MMF pruži podršku Ministarstvu finansija u izradi Srednjoročne startegije upravljanja javnim dugom, a sve u cilju kreiranja što transparentnijeg investicionog ambijenta Crne Gore.

Predstavnici MCM-a posebno su podržali kadrovsko jačanje Direktorata za javni dug u Ministarstvu finansija, u cilju stvaranja preduslova za unaprjeđenje politike upravljanja javnim dugom i pripeme strateških dokumenata iz ove oblasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 01:35