sa sjednice vlade / -VLADA/SASAMATIC
01/04/2024 u 08:44 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo finansiјa: Vlada u minusu 18,5 miliona eura

U prva dva mjeseca 2024. godine ostvaren јe budžetski deficit u iznosu od 18,5 miliona eura, ili 0,3 odsto BDP-a.

U februaru mjesecu ostvaren je deficit potrošnje od 34,3 miliona, ili 0,5 odsto BDP-a, pokazuјu podaci Ministarstva finansiјa o izvršenju budžeta za јanuar i februar.

Ovi navodi dolaze nedugo nakon što je premijer Milojko Spajić saopštio da je ostvaren sjajan rezultat u izvršenju budžeta u januaru.

Kako se navodi u dokumentu resora finansiјa, u prva dva mjeseca 2023. godine ostvarena naplata prihoda jednokratnog karaktera iznosila je oko 42 miliona eura i odnosila se na implementaciju projekta "Ekonomsko državljanstvo" i naknade po osnovu dodjele radio-frekvencije iz 5G pionirskih opsega.

Za prva dva mjeseca 2024. godine, prihodi jednokratnog karaktera iznosili su 5,8 miliona.

– Zaključno sa februarom mjesecom naplaćeno je ukupno 173,6 miliona eura prihoda od PDV-a, što je u odnosu na plan više za 13,1 milion, kao i 32,7 miliona, ili 23,2 odsto, u odnosu na uporedni period 2023. godine. Rast prihoda od PDV-a dominantno je rezultat rasta potrošnje, što je jednim dijelom rezultat povećanja minimalne penzije.

– Kategorija prihoda od akciza naplaćena je u iznosu od 44,9 miliona, što je u odnosu na plan više za 1,5 miliona, odnosno 9,2 miliona, ili 25,9 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Rast akciza u odnosu na prethodnu godinu prevashodno je rezultat rasta prometa cigareta, ubrzanja akciznog kalendara, kao i činjenice da je u prva dva mjeseca 2023. godine još uvijek bila na snazi primjena Odluke o umanjenju iznosa akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja – piše u dokumentu.

Prihodi od doprinosa i poreza na dohodak fizičkih lica naplaćeni su u ukupnom iznosu od 64,8 miliona, što je u odnosu na plan više za 6,4 miliona.

Prihodi budžeta u februaru mjesecu iznosili su 180,2 miliona, što je u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 37,8 miliona, ili 26,5 odsto.

– U poređenju sa planom za februar, prihodi su iznad plana za 22,1 milion. Izdaci budžeta za prva dva mjeseca 2024. godine iznosili su 352,4 miliona i u odnosu na planirane manji su za 65,2 miliona. U odnosu na posmatrani period prethodne godine, izdaci su veći za 66,8 miliona. Rast izdataka u najvećoj mjeri uslovljen je rastom izdvajanja za isplatu prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, primarno usled povećanja minimalne penzije, kao i rasta izdvajanja za bruto zarade. U strukturi ukupne potrošnje, tekući izdaci u januaru ostvareni su u iznosu od 143,7 miliona, što je za 31,1 milion manje od plana, usled sporije dinamike plaćanja u odnosu na plan, dominantno u okviru pozicije ostali izdaci, odnosno izdaci po osnovu isplate ugovora o djelu i izdaci vezani za izradu i održavanje softvera – navodi se u dokumentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:49