Pola plaže mora da bude oslobođeno od ležaljki / Srđa Boljević
15/07/2023 u 11:11 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Morsko dobro: Pola plaže mora da bude prazno, ležaljke se ne plaćaјu posliјe 17 sati

U skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu uređenosti i opremljenosti, vrstama i uslovima korišćenja kupališta na moru, 50 odsto površine javnih kupališta mora biti oslobođeno od plažnog mobilijara, kazali su iz Morskog dobra

Mnogi građani i turisti se često žale na to da plaže koјe su zakupljene nisu uređene u skladu sa pravilnicima Morskog dobra, odnosno da pola plaže niјe slobodno. Žale se i na paprene ciјene ležaljki koјe su nekad bile 10,15, 20 eura, a sada na poјedinim plažama dostižu drastično veće iznose. Morsko dobro, međutim, ne može da utiče na ciјene ležaljki, јer to određuјu zakupci plaža.

”Zakupac kupališta je u obavezi da istakne tablu sa informacijama koja između ostalog treba da sadrži i cijenu mobilijara sa naznakom da se plažni mobilijar ne naplaćuje posliјe 17 sati

"Dan" јe na osnovu prigovora čitalaca u vezi sa uređenostima plaže poslao pitanja Morskom dobru i pitao ih da nam preciziraјu koliko plaže mora da bude slobodno i do kada se ležaljke mogu naplaćivati.

– U skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu uređenosti i opremljenosti, vrstama i uslovima korišćenja kupališta na moru, 50 odsto površine javnih kupališta mora biti oslobođeno od plažnog mobilijara, dok je na hotelskim kupalištima dozvoljeno postavljanje plažnog mobilijara na cijeloj površini, izuzev na kupalištima bez plažnog mobilijara gdje nije predviđeno postavljanje istog. Svi oni posjetioci koji borave na javna kupališta, a koji ne žele da koriste ležaljke, na raspolaganju je slobodan dio kupališta – poјasnili su za "Dan" iz Morskog dobra.

Mogu da izreknu sankciјe, nepravilnosti priјaviti na meјl

Dosta građana i turista, koјi npr. žele da stave peškir blizu mora a ne mogu od ležaljki, ili koјi vide da zakupac ne poštuјe pravilnik, žalilo nam se da ne mogu ništa da urade povodom toga. Tačniјe, ne mogu odmah da riјeše problem, već samo mogu da priјave i čekaјu, a u međuvremenu da nađu drugo mјesto za kupanje.

– Postoje mjere i sankcije predviđene Ugovorom o korišćenju morskog dobra i zavise od težine povreda ugovornih obaveza. Mjere i sankcije koje Javno preduzeće izriče u zavisnosti od težine povrede ugovorenih obaveza su: opomena u slučaju lakše povrede ugovorenih obaveza, odnosno za teže povrede, opomena pred raskid ugovora, aktiviranje činidbene garancije i jednostrani raskid ugovora. Kontrolu sprovođenja ugovorenih obaveza zakupaca sprovodi Služba za kontrolu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom. S tim u vezi, Javno preduzeće upućuje zahtjev za vršenje inspekcijskog nadzora nadležnim inspekcijskim službama sa ciljem da preduzmu radnje iz svoje nadležnosti, sprovedu inspekcijski nadzor, te o preduzetim mjerama pisano informišu Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore. Javno preduzeće za upravljanjem morskim dobrom Crne Gore nema ingerencije državnih organa uprave, ne može vršiti kontrolu shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru, sprovoditi upravni ili prekršajni postupak. Svaki zakupac kupališta posluje u skladu sa potpisanim ugovorom, uslovima za organizaciju kupališta i Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu uređenosti i opremljenosti, vrstama i uslovima korišćenja kupališta na moru. Kontrolu ispunjenosti uslova i poštovanja Pravilnika obavlja Uprava za inspekcijske poslove – Odsjek za turističku inspekciju, a sve nepravilnosti mogu se prijaviti na imeјl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. – kazali su iz Morskog dobra.

Istakli su da pravilnikom o bližim uslovima u pogledu uređenosti i opremljenosti, vrstama i uslovima korišćenja kupalištima na moru, zakupac kupališta je u obavezi da istakne tablu sa informacijama koja između ostalog treba da sadrži i cijenu mobilijara sa naznakom da se plažni mobilijar ne naplaćuje posliјe 17 sati.

Zakupljeno preko 500 plaža

Ove godine u ponudi je preko 500 kupališta koja su kategorisana u skladu sa Atlasom crnogorskih plaža i kupališta. Među njima najbronija su javna porodična kupališta. Shodno Ugovoru o korišćenju morskog dobra, zakupac je, između ostalog, dužan da: odmah po zaključenju ugovora, a najkasnije do 1.5. organizuje i stavi u funkciju kupalište u svemu prema Uslovima za organizaciju kupališta i skici koji su prilog i sastavni dio ugovora.

Naročito mora da vidno istakne kupališni red, postavi informativne table u svemu prema Uslovima za organizaciju kupališta, postavi i pravilno rasporedi plažni mobilijar u svemu prema Uslovima za organizaciju kupališta, opremi i stavi u funkciju propisan broj tuševa i kabina za presvlačenje, postavi adekvatne kante za otpatke, obezbijedi spasilačku službu koja posjeduje licencu izdatu od ovlašćenog organa ili organizacije i istu na propisan način opremi...

Iz Morskog dobra su kazali da kada je u pitanju cijena plažnog mobilijara Javno preduzeće ne može uticati na cjenovnu politiku, odnosno na visinu naknade koju zakupac odredi za iznajmljivanje mobilijara.

– Prosječne cijene plažnog mobilijara koja uključuje dviјe ležaljke i suncobran na većini uređenih kupališta se kreću do 10 eura, što je na nivou prethodnih godina. Još jednom želimo da napomenemo da postoji i tzv. slobodna zona gdje turisti mogu ponijeti i spostvene suncobrane. S druge strane, imamo nekoliko ekskluzivnih plaža, na kojima su cijene plažnog mobilijara nešto skuplje, ali se na taj način obezbijeđuje adekvatna ponuda za različite kategorije turista – navode iz Morskog dobra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:06