Saša Mujović / - IVAN PETROVIć IPE
21/03/2024 u 14:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mujović: Raskid ugovora ako Tara Resources ne otkloni nedostatke

Ministar energetike Saša Mujović kazao je da će država pokrenuti postupak raskida ugovora za rudnik Brskovo ukoliko kompanija Tara Resources ne otkloni sve nedostatke u roku od 60 dana.

Mujović je na koferenciji za novinare kazao su se danas bavili pitanjem rudnika Brskovo, te da je Vlada u ovom procesu između čekića i nakovanja.

- Pokretanje proizvodnje može ugroziti zdravlje građana, želimo osnažiti strane investitore - naveo je on na pres konfreneciji nakon sjednice Vlade.

Mujović je naveo da su dobili pravno tumačenje ovog pitanja, te da su raskinuli ugovor došli bi situacije u kojoj bi došlo do međunarodne arbitraže i potencijalno plate velika sredstva.

Mujović je pojasnio da će krenuti u proceduru raskidanja ugovora, ako koncesionar Tara resources kroz 60 dana ne otkloni sve nepravilnosti.

- Da li će uspjeti? Vidjećemo, smatramo da su nepravilnosti su sistemskog karaktera i teško ih je obezbijediti - istakao je on.

Mujović je pojasnio da ostavljaju ovaj rok dok će paralelno voditi pregovore o sporazumnog raskida ugovora, te da smatra da je taj raskid najbolja opcija.

Odgovarajući na pitanje oko Bilećkog jezera ministar rudarstva i energetike Saša Mujović kazao da po tom pitanju moramo naći mjeru kompromisa sa Republikom Srpskom, te formirati zajedničku grupu na nivou Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kaže da postoje dvije studije o Bilećkom jezeru koje kažu da 24 posto teritorije pripada Crnoj Gori.

Mujović je naveo da je imajući u vidu međunarodne deklaracije neminovno da Crnoj Gori pripada određena odšteta, ali da je pitanje o kolikoj odšeti je riječ i ko je relevantan da to potvrdi. Napominje da su arbitražni postupci dugotrajni i skupi.

- Zato je najbolje formirati zajedničku grupu na nivou država i naći mjeru kompromisa. Od njih ćemo dobiti predlog kako obeštetiti Crnu Goru. Istakli su da će to uraditi prema praksi koju već imau sa ostalim državma. Sigurno će se vratiti plaćanje koncesije Opštini Nikšić za potopljenu teritoriju - kazao je Mujović.

Kaže da i RS ima neke svoje zahjteve prema nama.

- Ona tvrdi da rad Hidroelektrana Piva ugrožava određeni dio teritorije, i oni smatraju da imaju pravo da pokrenu arbitražu protiv Crne Gore - saopštio je Mujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:17