MER i Eko fond / - MER
02/12/2023 u 13:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mujović sa predstavnicima Eko fonda: Unaprijediti i konkretizovati saradnju u narednom periodu

Ministarstvo energetike je iskazalo spremnost za podršku inicijativi većeg korišćenja električnih i hibridnih vozila u javnom sektoru, koji na svom primjeru mora pokazati opredeljenost za smanjenje upotrebe fosilnih goriva

Prostor za saradnju Ministarstva energetike i rudarstva i Eko fonda je ogroman i važno zajednički raditi kako na sprovođenju konkretnih programa i projekata, tako i na daljem razvoju i osnaživanju Eko fonda, ocijenjeno je na sastanku ministra Saše Mujovića sa direktorom Eko fonda, Draškom Boljevićem i njegovim saradnicima.

- Eko fond je od strane Ministarstva energetike i rudarstva prepoznat kao partner koji može pružiti značajan doprinos u realizaciji konkretnih projekat u oblastima energetske efikasnost i obnovljivih izvora energije i na taj način doprinijeti postizanju ciljeva dekarbonizacije do 2030. godine. Podrška Eko fonda može biti naročito značajna na implementaciji paketa podrške Evropske komisije za prevazilaženje energetske krize. Dva veoma važna programa planira paketom koja se odnose na unapređenje energetske efikasnost u sektoru domaćinstava u iznosu od 8 miliona eura i unapređenje energetske efikasnosti u sektoru turizma u iznosu od 3.5 miliona eura moguće kvalitetno realizovati bez odgovarajućeg implementacionog tijela kao što je Eko fond, navodi se u saopštenju MER-a.

Direktor Eko fonda je predstavnike Ministarstva energetike i rudarstva upoznao sa programima koje realizuje Eko fond namijenjene građanima, privredi i javnom sektoru. Ministru Mujoviću su posebno bili interesantni  programi koji imaju za cilj smanjenje upotrebe fosilnih goriva u sektoru saobraćaja, koji je posle energetskog sektora glavni izvor CO2 emisija.

Predstavnici Eko fonda su Ministra informisali o glavnim problemima u sektora saobraćaja koji se odnose na visok stepen motorizacije (boj putničkih automobila na 100, stanovnika), starenju voznog parka, niskom udelu javnog prevoza, i oslanjanju dominantno na drumski prevoz. Eko fond već sprovodi određene programe u okviru kojih je obezbijedio subvencije za nabavku električnih i hibridnih automobila, a koje imaju za cilj podizanje svijesti o važnosti prelaska na čistije vidove transporta. Ocijenjeno je da je ove programe potrebno značajnije podržati u narednom periodu, ali isto tako raditi na obezbeđivanju stabilnog izvora prihoda za sprovođenje podrške dekarbonizacije saobraćaja, kroz unapređenje zakonskih rešenja koja regulišu naknade za putarinu i registraciju motornih vozila.

Ministarstvo energetike je iskazalo spremnost za podršku inicijativi većeg korišćenja električnih i hibridnih vozila u javnom sektoru, koji na svom primjeru mora pokazati opredeljenost za smanjenje upotrebe fosilnih goriva.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. februar 2024 09:30