/ - M.L.V.
06/12/2023 u 21:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od poreza i carina 2,33 milijarde eura, 22 odsto više nego lani

Zbog povećanja efikasnosti naplate prihoda, UPC kontinuirano sprovodi aktivnosti za unapređenje i sprovođenje mjera za jedinstvenu primjenu poreskih i carinskih propisa, poručuju iz UPC

Uprava prihoda i carina (UPC) naplatila je 2,33 milijarde eura u bruto iznosu, od januara do kraja novembra, što je više za 430 miliona eura (22,5%) nego u istom prošlogodišnjem periodu. Ostvarena naplata za 11 mjeseci ove godine premašila je i plan prihoda za 333 miliona eura (16,6%).

Kako je saopšteno iz UPC, u ovom periodu realizovane su sve planirane aktivnosti, uz blagovremenu naplatu budžetskih sredstava.

- Zbog povećanja efikasnosti naplate prihoda, UPC kontinuirano sprovodi aktivnosti za unapređenje i sprovođenje mjera za jedinstvenu primjenu poreskih i carinskih propisa - poručuju iz UPC.

U novembru je ostvarena bruto naplata prihoda od 198,4 miliona eura, što je za 20,3 miliona (11,4%) više nego u istom mjesecu prošle godine.

Prema strukturi prihoda, zabilježen je rast naplate za 11 mjeseci ove godine kod svih vrsta dažbina.

- Od ukupnih dosadašnjih bruto prihoda, na naplatu poreza na dodatu vrijednost (PDV) odnosi se 1,09 milijardi eura, što je više za 158 miliona eura (17%) nego u istom periodu lani. Naplata doprinosa je iznosila 496,8 miliona eura, što je za 99 miliona (ili 25%) više nego u istom prošlogodišnjem periodu - navodi se u saopštenju.

Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je 148 miliona eura, odnosno više za 62 miliona (72%) u odnosu na jedanaestomjesečni period prošle godine.

- Ostvarena bruto naplata akciza iznosila je 300 miliona eura, što je više za 69,7 miliona (30%) u odnosu na isti period prethodne godine - podaci su UPC.

Po osnovu carine (poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije) naplaćeno je 48 miliona eura, a to je više za 11 miliona eura (31%) nego u istom prošlogodišnjem periodu.

- Uprava prihoda i carina fokusirana je, između ostalog, na primjenu pojednostavljenih postupaka, trgovinske olakšice, jačanje proaktivne komunikacije i servisnog pristupa prema poreskim obveznicima, doprinoseći stabilnijem i predvidljivijem poslovnom okruženju - zaključuje se u saopštenju UPC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:23