/ - FOTO: ŽANA BOJANIć
03/08/2023 u 16:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osnovni sud u Podgorici: Povećanje zarada sudijama pozitivan iskorak u poboljšanju uslova rada

Sudije osnovnih sudova u Crnoj Gori su prva karika pravosudnog sistema i najviše su opterećeni obimom posla, navode u saopštenju

Povećanje zarada sudijama osnovnih sudova koja u osnovi iznosi 1.179,00 eura, je bilo neophodno i nužno, zbog čega donošenje Zaključka Vlade Crne Gore sa sjednice održane danas, 3. avgusta, kojim su predložene izmjene zakona kojim se regulišu plate u osnovnim sudovima i osnovnim državnim tužilaštvima, pozdravljamo i smatramo ozbiljnim iskorakom u prepoznavanju značaja i obima rada sudija iz osnovne nadležnosti, saopšteno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

- Osnovni sud u Podgorici, svjedok je tereta koji nosi osnovna nadležnost, i posebno ukazujemo na značajno nezadovoljstvo sudija zaradama koje primaju za toliki obim posla, zbog čega je održano i više sastanaka. U više navrata smo se obraćali i skretali pažnju na visinu zarade koja ni u kom smislu ne odgovara kako obimu posla, tako ni značaju funkcije sudije osnovnog suda i odgovornosti koju ta funkcija nosi - ističu u saopštenju.

(VIDEO) Veće zarade u pravosuđu, za godinu se pomjera novo poskupljenje cigareta

Posebno, kako dodaju, ukazuju da sudije osnovnih sudova, osim osnovne zarade, nemaju mogućnost da ostvare dodatak na zaradu na ime prekovremenog rada koji obavljaju, a koji zakon ne prepoznaje.

- Sudije osnovnih sudova u Crnoj Gori su prva karika pravosudnog sistema i najviše su opterećeni obimom posla, posao obavljaju u neadekvatnim uslovima za rad, suočavajući se svakodnevno sa različitim izazovima, ali bez obzira na navedeno, svojim radom najviše doprinose ostvarivanju efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa - ističu iz podgoričkog Osnovnog suda.

Današnji zaključak Vlade smatraju iskorakom države u pravcu istinskog prepoznavanja potreba sudija.

- A kod činjenice da je u minulom periodu došlo do povećanja zarada u skoro svim drugim sektorima (oblastima), te opšte poznate činjenice o rastu inflacije i troškova života, zbog čega je ovo povećanje bilo neophodno, u cilju zadovoljenja trenutnog nivoa potreba i životnog standarda u Crnoj Gori - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 00:58