Pokret evropa sad / - PES
26/11/2023 u 13:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PES: URA u septembru odobrila povećanja cijene električne energije

U periodu vaše vladavine započinje aktivnost oko povećanja cijene električne energije. Apsolutno smo uvjereni u profesionalnost Regulatorne agencije i njihova ocjena je da zahtjev CEDIS-a ima utemeljenje, saopštili su iz PES-a

Vlada Crne Gore ne utiče na cijenu električne energije. Dobro je poznato da su EPCG i operatori prenosnog i distributivnog sistema činioci od značaja za definisanje cijena, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

- Procedura je vrlo jasna. Monopolisti, tj. CEDIS i CGES su pod kontrolom Regulatorne agencije za energetiku i zakonska obaveza pomenutih kompanija je da se obrate Regulatornoj agenciji koja im propisuje (odobrava) regulatorno dozvoljeni prihod, a na bazi zahtjeva kojeg kompanije podnose i obrazlažu - naveli su iz PES-a.

Oni podsjećaju da regulatorno dozvoljeni prihod pokriva troškove poslovanja kompanije, troškove amortizacije i povrata kapitala.

- Kompanija CEDIS se obratila Regulatornoj agenciji još u septembru, dakle u onom mjesecu tokom kojeg je premijer bio predsjednik URA-e, da im se poveća iznos regulatorno dozvoljenog prihoda u odnosu na ono što su prethodno imali. Drugim riječima, u periodu vaše vladavine započinje aktivnost oko povećanja cijene električne energije. Apsolutno smo uvjereni u profesionalnost Regulatorne agencije i njihova ocjena je da zahtjev CEDIS-a ima utemeljenje. Agencija je omogućila CEDIS-u povećani regulatorni prihod za 2024. godinu, što bi kao implikaciju moglo imati povećanje cijena usluga CEDIS-a, odnosno uvećanu stavku za potrošnju električne od oko 5.6% - navode iz Pokreta.

URA poručila Spajiću: Građani vam nijesu dali povjerenje da povećavate cijenu struje

Kako su istakli, ovo je predlog Agencije. Ipak, CEDIS u finalnom odlučuje da li će iskoristiti ovu mogućnost ili ne. Drugim riječima, ne treba prejudicirati njihovu odluku.

- Drugi važan subjekat je EPCG. Ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje kojim Vlada može djelovati i ograničiti proizvođača električne energije da formira cijenu svog proizvoda. Iako je država vlasnik EPCG nemamo pravo uticati na tržižno poslovanje bilo koje kompanije i ugrožavati njenu profitabilnost - kazali su iz PES-a.

Ipak, kako ističu, cijeneći ekonomsku situaciju naših građana, a koja je u velikoj mjeri izazvana lošim djelovanjem tokom vaše vladavine, uradićemo sve da bilo kakav scenario u vezi potencijalnog poskupljenja stuje ne ugrozi građane.

- S tim u vezi, vjerujemo da će resorni ministar Mujović vrlo brzo organizovati sastanak sa predstavnicima EPCG oko definisanja cjenovnih paketa, koji će zaštititi sve one koji treba da budu zaštićeni, a opet stvoriti mogućnosti za nova ulaganja u elektroenergetski sistem i stvaranje novih vrijednosti - navodi se u saopštenju.

Ističu da građani memaju razloga za brigu. Pokazaće se vrlo brzo da li je ova vlast odgovorna i da li domaćinski rukovodi povjerenim resursima.

- Srećom po ovaj narod, "čudima" URA-e je došao kraj, ali nažalost njihova malicioznost, loša namjera i destruktivnost nemaju granica. Borba da vas osvijestimo i da vam ukažemo na opšte poznate stvari je unaprijed izgubljena - saopštili su iz PES-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:09