/ FOTO: LAZAR RUZIC
24/05/2024 u 06:56 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Podaci za prvi kvartal: Kvadrat stana 1.756 eura

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu iznosila je 1.756 eura. U Podgorici јe ciјena kvadrata iznosila 1.761 euro, a u primorskom regionu 1.857 eura.

U središnjem regionu države prosјečna ciјena kvadrata iznosila јe 958 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji bila 1.200 eura.

Prosječna cijena kvadrata u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2023. godine iznosila je 1.790 eura, pokazuјu podaci Monstata. U Podgorici je cijena kvadrata iznosila 1.862 eura, na Primorju 1.771 euro, a u središnjem regionu 915 eura. Na sjeveru je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1.091 eura.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u znatnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće tih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji biće znatno niža, a ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća. U saopštenju Monstata su prikazane prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji prema sljedećim kategorijama: privredna društva (prosječna tržišna cijena) i solidarna stambena izgradnja. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u prvom kvartalu iznosila je 1.756 eura, dok u kategoriji solidarna stambena izgradnja nije zabilježena prodaja stanova u novogradnji.

U Srbiji svaki peti stan prazan

Prema metodologiji istraživanja "Cijene stanova u novogradnji", pri obračunu prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor. Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti: poslovni objekti, zemljište i drugo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 21:35