/ đorđe jarak - foto: ivan petrović
10/12/2023 u 20:48 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavnici NVO "Bivši radnici Vektra Boka": Povjerioci sumnjaju u vjerodostojnost garancije

Zastupnik "Vektre Boka" je dostavio garanciju i pismo namjere, kako tvrdi, teške 30 miliona eura, a koje, navodno nije uspio da prevede jer su stigli samo dan prije ročišta. To je jedna notorna prevara, i sumnjamo da su u pitanju lažni dokumenti kojima bi trebalo da se bavi tužilaštvo, poručio je Rajak

U NVO "Bivši radnici Vektra Boka" smatraju da je nedavno odlaganje uvođenja stečaja u tu kompaniju zbog traženja izuzeća sudije Privrednog suda Nemanje Popovića još jedan pokušaj da se odugovlači proces koji je odavno trebalo da bude završen.

Prema mišljenju predstavnika te NVO Đorđa Rajaka, u pitanju je još jedno izrugivanje pravdi, ali i bivšim radnicima, jer ne vjeruju da je nekadašnji vlasnik naprasno uspio da preko partnera obezbijedi 30 miliona eura koji bi bili dovoljni da riješi nagomilana dugovanja.

– Odlaganje stečaja koje je sudija odbacio zbog navodno obezbijeđene garancije samo je još jedan pokušaj u nizu takvih u prethodne tri godine, koliko spor traje. To je još jedna u nizu klasičnih prevara kako bi se postupak odugovlačio, a onda su po ustaljenoj praksi tražili izuzeće sudije. Ukoliko do toga dođe, to će biti četvrti sudija koji je smijenjen u ovom sporu – istakao je Rajak.

On se nada da neće doći do smjene sudije i da će postupak u najkraćem roku biti riješen.

– Zastupnik "Vektre Boka" Ranko Grbavac dostavio je garanciju i pismo namjere, kako tvrdi, teške 30 miliona eura, koje, navodno, nije uspio da prevede jer su stigli samo dan prije ročišta. To je jedna notorna prevara i zaista sumnjamo da su u pitanju neki lažni dokumenti kojima bi trebalo da se bavi tužilaštvo – kazao je Rajak.

Garancija stigla na arapskom i engleskom jeziku

Prethodne sedmice propao je novi pokušaj uvođenja stečaja u kompaniji "Vektra Boka", jer je njihov pravni zastupnik Ranko Grbavac tražio izuzeće sudije. Kao razlog je odluku sudije da neprihvati odlaganje ročišta jer je vlasnik kompanije, navodno, preko partnera obezbijedio sredstva za namirenje potraživanja OTP banke i Uprave prihoda i carina (UPC) u iznosu od oko 30 miliona eura. Grbavac je saopštio da su dobili garanciju na iznos od 19.858.000 eura, te pismo namjere u iznosu od jedanaest i po miliona, što je, prema njegovim riječima, i više nego dovoljno za namirenje, pa je tražio mjesec dana kako bi se izvršila uplata sredstava. Sumnju u obezbjeđivanje sredstava izrazili su i prisutni radnici i njihovi advokati, kao i zastupnica UPC. Grbavac je kazao da je kratak rok razlog zbog kojeg stranke u postupku nisu mogle biti ranije obaviještene o ovoj garanciji, jer su garancija i pismo namjere, navodno, stigli samo dan prije ročišta i nije bilo dovoljno vremena da se prevedu sa arapskog i engleskog jezika.Prethodne sedmice propao je novi pokušaj uvođenja stečaja u kompaniji "Vektra Boka", jer je njihov pravni zastupnik Ranko Grbavac tražio izuzeće sudije. Kao razlog je odluku sudije da neprihvati odlaganje ročišta jer je vlasnik kompanije, navodno, preko partnera obezbijedio sredstva za namirenje potraživanja OTP banke i Uprave prihoda i carina (UPC) u iznosu od oko 30 miliona eura. Grbavac je saopštio da su dobili garanciju na iznos od 19.858.000 eura, te pismo namjere u iznosu od jedanaest i po miliona, što je, prema njegovim riječima, i više nego dovoljno za namirenje, pa je tražio mjesec dana kako bi se izvršila uplata sredstava. Sumnju u obezbjeđivanje sredstava izrazili su i prisutni radnici i njihovi advokati, kao i zastupnica UPC. Grbavac je kazao da je kratak rok razlog zbog kojeg stranke u postupku nisu mogle biti ranije obaviještene o ovoj garanciji, jer su garancija i pismo namjere, navodno, stigli samo dan prije ročišta i nije bilo dovoljno vremena da se prevedu sa arapskog i engleskog jezika.

Njemu nije jasno zašto zastupnici druge grupe radnika insistiraju na prodaji imovine, konkretno hotela "Igalo".

– Oni ne pominju prodaju zemljišta, već isključivo objekta, a Privredni sud i Apelacioni sud, kao najviše instance, potvrdili su odluke kojim je zabranjeno otuđenje imovine. Traženje izuzeća tog dijela imovine navodi nas na sumnju da je u pitanju neki dogovor ispod žita sa nekim investitorom ili kompanijom koja traži da se taj proces ubrza – rekao je Rajak.

Podsjećamo, sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša odredila je privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje se u katastru vode kao vlasništvo ili sa pravom korišćenja na kompaniju "Vektra Boka".

Ovo rješenje donijeto je na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje vodi istragu protiv većinskog vlasnika kompanije, članova uprave i povezanih lica. Odluka je donijeta 16. marta, a naknadno je objavljena u Službenom listu. Ova odluka znači da se zaustavlja svaka dalja prodaja ili bilo kakva promjena prava nad ovom imovinom. Naime, vlasnik kompanije Dragan Brković i povezana lica prošle godine bili su uhapšeni zbog sumnje da su državni budžet oštetili za višemilionski iznos.

Tužioci su ispitivali kako je Brković prije 14 godina kupio HTP "Boka", ali i da li je, nakon što je njegova uprava dovela preduzeće do bankrota, sprovođenjem stečaja kroz reorganizaciju krčmio imovinu firme i iz nje pozajmicama izvlačio novac, dok bivši radnici još nijesu naplatili potraživanja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:31