/ -M.L.V.
02/10/2023 u 15:57 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preko osam miliona preusmjereno na infrastrukturu

Na osnovu detaljnih analiza i dinamike potrošnje, do kraja tekuće godine neće doći do potpunog izvršenja nekoliko kapitalnih projekata, što će rezultirati preostalim sredstvima u iznosu od 8.250.595,17 eura, piše u dokumentu na koji je Vlada dala saglasnost na poslednjoj sjednici

Uprava za kapitalne projekte nedavno je obavijestila Ministarstvo finansija putem dopisa o neočekivanim okolnostima koje su uticale na realizaciju nekoliko ključnih projekata planiranih Zakonom o budžetu Crne Gore za 2023. godinu.

Na osnovu detaljnih analiza i dinamike potrošnje, do kraja tekuće godine neće doći do potpunog izvršenja nekoliko kapitalnih projekata, što će rezultirati preostalim sredstvima u iznosu od 8.250.595,17 eura, piše u dokumentu na koji je Vlada dala saglasnost na poslednjoj sjednici.

Ovaj iznos će ostati neiskorišćen zbog različitih faktora, uključujući nedostatak potrebne dokumentacije, ponovljenih tendera, kao i proceduralnih izazova vezanih za imovinske odnose i urbanističke uslove.

Radovi nikada ne počnu na mnogim projektima

Prema ranijim pisanjima medija, za stotine projekata uvrštenih u kapitalnih budžet radovi nikad nisu ni počeli. Najčešći razlozi zbog kojih radovi na brojnim projektima kasne su neobezbijeđena projektna dokumentacija, nepredviđeni dodatni radovi, imovinski sporovi, ali i to što se prilikom usvajanja budžeta u Skupštini, budžetom predviđaju nespremni kapitalni projekti. Najčešći su nedostaci u projektnoj dokumentaciji zbog čega prije raspisivanja tendera ili početka radova moraju raditi na njenim dopunama i doradama. Česte su i izmjene revidovanog glavnog projekta, što za posljedicu ima pojavu dodatnih i nepredviđenih radova...

Ova sredstva će biti preusmjerena na aktivnosti čija se realizacija već nalazi u toku, odnosno ski-centar "Hajla" u Rožajama na koje se preusmjerava 1.221.546 eura, za izgradnju garaže za skijalište u Kolašinu preusmjeriće se 647.000 eura, za povezivanje ski-centara "Žarski" i "Cmiljača" 11.000, te za izgradnju sportske hale na Obilića poljani 200.000 eura. Sredstva se preusmjeravaju i na izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju gradskih saobraćajnica 590.000 eura, unapređenje gradskih, lokalnih i nekategorisanih puteva 115.277,81 euro, pomoć lokalnim upravama u rješavanju infrastrukturnih problema 2.000.000 eura, asfaltiranje puta Marina dolina – Radovan luka 11.000 eura i na asfaltiranje i rekonstrukciju lokalnih puteva u selima Gračanica, Rijeka Marsenića, Trešnjevo, Seoce, Dukiće, Košutiće, Trepča u opštini Andrijevica 41.774,36 eura.

Za rekonstrukciju puta Loznice – Rasovo – Gubavac u Bijelom Polju 21.000, za izgradnju eko-efikasne zgrade Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 1.544.000 eura, za sanitarne deponije, postrojenja za tretman otpadnih voda i vodosnabdijevanje 165.000 eura, za izgradnju sanitarnih deponija, transfer stanica, reciklažnih centara i dvorišta, kao i za sanaciju postojećih odlagališta komunalnog otpada 600.000, a za završetak radova na postrojenju za preradu otpadnih voda u Herceg Novom 366.000 eura. Za izgradnju osnovne i muzičke škole "Dušan Korać" u Bijelom Polju 3.000 eura, a za rekonstrukciju objekata zadužbina porodice Bošković – Durović – Laketić u naselju Srbina u opštini Herceg Novi 58.000 eura. Za izgradnju novog objekta OŠ "Vladimir Nazor" u naselju Masline u Podgorici opredijeliće se 600.000 eura. Za Dom zdravlja u Podgorici u naselju Siti kvart preusmjereno je 55.997 eura.

Kako se navodi u dokumentu, ovim korakom se obezbeđuju efikasno korišćenje sredstava i nastavak važnih infrastrukturnih projekata koji će doprinijeti daljem razvoju Crne Gore, a Uprava za kapitalne projekte je ujedno apelovala na saradnju svih relevantnih institucija kako bi se brzo riješili eventualni preostali administrativni izazovi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:40