/ - FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA
30/11/2023 u 13:23 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prezentovan Izvještaj o procjeni sistema javnih nabavki u Crnoj Gori

Pomenuti projekat se realizuje na zahtjev Ministarstva finansija, sa ciljem kreiranja osnova za nastavak reforme politike javnih nabavki

Ministarstvo finansija ima autoritativnu i uvaženu ulogu u sistemu javnih nabavki, kako sa  aspekta naručilaca, tako i sa aspekta ponuđača. To je poručeno  prilikom prezentacije Izvještaja o procjeni sistema javnih nabavki u Crnoj Gori, pripremljenog u okviru projekta MAPS (Metodologija za procjenu sistema javnih nabavki), koji sprovodi Ministasrtvo finansija u saradnji sa Svjetskom bankom sa ciljem validacije nalaza i preporuka Izvještaja.

Tokom prezentacije kojoj su prisustvovali Kristofer Šeldon, šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i mr Jelena Jovetić, generalna direktorica Direktorata za politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija, ocijenjeno je da je ova sveobuhvatna procjena rezultat zajedničkih napora svih institucija u sistemu javnih nabavki koje su doprinijele da dobijemo koristan i što realističniji dokument, koji će poslužiti kao osnova za  dalje strukturne reforme i unaprjeđenje propisa i praksi u ovoj oblasti.

Konstatovano je da je MAPS projekat prepoznao reformske aktivnosti koji su proteklih godina sprovedene u okviru politike javnih nabavki, a u tom procesu akcentovana je uloga i doprinos Ministarstva finansija, kao  nosioca pomenute politike i ključnog aktera reformskih procesa.

Poručeno je da projekat ima za cilj detaljnu procjenu sistema javnih nabavki u Crnoj Gori, pri čemu je poseban fokus stavljen na elektronski sistem javnih nabavki, identifikaciju postignuća i eventualnih nedostataka, kao i davanje preporuka za njihovo ublažavanje ili otklanjanje.

Pomenuti projekat se realizuje na zahtjev Ministarstva finansija, sa ciljem kreiranja osnova za nastavak reforme politike javnih nabavki.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 09:03