PKCG, Solun / - PKCG
22/10/2023 u 09:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Privredna komora igra ključnu ulogu u podizanju svijesti da preduzeća doprinesu održivom razvoju ekonomije

U saradnji sa UNDP, Komora je uradila Mapu puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji koja pruža strateške smjernice za prelazak na cirkularnu ekonomiju

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović učestvovao je u radu tradicionalnog 9. Foruma civilnog društva zapadnog Balkana održanog u Solunu.

Skup su organizovali Evropski ekonomsko-socijalni komitet u saradnji s Evropskom trening fondacijom ETF, Evropskim centrom za razvoj stručnog usavršavanja Cedefop, Generalnim direktoratom Evropske komisije za susjedstvo i politiku proširenja DG NEAR i Savjetom za regionalnu saradnju RCC.

Forum je otvorio Oliver Röpke, predsjednik Evropskog ekonomsko socijalnog komiteta.

On je istakao da će predstavnici civilnog društva Zapadnog Balkana od 2024. biti članovi savjetodavnih odbora EESC.

- Pričaćemo sa vama, a ne o vama, najavio je Röpke, i zaključio: “Forum civilnog društva Zapadnog Balkana održava se svake dvije godine, ali smatram da već naredne moramo organizovati vanredni forum u nekoj od zemalja kandidata, kako bismo dodatno analizirali i podržali proces proširenja EU”.

U uvodnom dijelu je govorila i Dubravka Šuica, potpredsjednica Evropske komisije.

Potpredsjednik Radovanović, koji je i član Zajedničkog konsultativnog komiteta civilnog društva EU-Crna Gora, bio je panelista na temu implementacije zelene agende i strategije održivog razvoja. On je govorio o doprinosu crnogorske Komore i privrede ovoj značajnoj oblasti.

- Privredna komora igra ključnu ulogu u podizanju svijesti, pružanju podrške i stvaranju okruženja u kojem preduzeća mogu doprinijeti održivom razvoju ekonomije i društva, rekao je on.

U saradnji sa UNDP, Komora je uradila Mapu puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji koja pruža strateške smjernice za prelazak na cirkularnu ekonomiju. Na osnovu preporuka navedenih u mapi puta, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore usvojilo je 2022. Nacionalnu strategiju cirkularne tranzicije do 2030. godine, s akcionim planom za 2023-2024.

- Ova strategija uspostavlja nacionalni okvir za implementaciju cirkularne ekonomije u Crnoj Gori, usklađujući se s međunarodnim obavezama definisanim u Agendi održivog razvoja UN-a za 2030, pregovorima sa EU i Zelenim dogovorom, naglasio je Radovanović.

Pored navedene, Forum je razmotrio teme „Stanje demokratije u jugoistočnoj Evropi: ‘test zdravlja’ civilnog društva na putu prema proširenju EU“, kao i „Evropska godina vještina 2023: Cjeloživotni razvoj vještina u jugoistočnoj Evropi, kroz početno i kontinuirano stručno obrazovanje i osposobljavanje (IVET i CVET), Obrazovanje, vještine i garancija za mlade na zapadnom Balkanu, te Kontinuirana obuka, usavršavanje i prekvalifikacija na zapadnom Balkanu“.

Forum je okupio oko 100 učesnika, uključujući širok spektar predstavnika civilnog društva iz EU i zapadnog Balkana, zatim evropskih institucija, međunarodnih organizacija i vlada regije.

Na kraju skupa objavljena je Završna deklaracija s preporukama organizacija civilnog društva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:50