/ - M.L.V.
10/01/2024 u 15:58 h
DAN protalDAN protal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Promet preduzeća u 2022. godini oko deset milijardi eura

Bruto vrijednost proizvodnje u 2022. godini iznosila je 6,68 milijardi eura, međufazna potrošnja 3,81 milijardu eurq, dok je bruto dodata vrijednost iznosila 2,87 milijardi eura,, navodi se u saopštenju Monstata

Promet preduzeća u Crnoj Gori u 2022. godini iznosio je 10,02 milijarde eura, saopšteno je iz Monstata.

- Bruto vrijednost proizvodnje u 2022. godini iznosila je 6,68 milijardi eura, međufazna potrošnja 3,81 milijardu eurq, dok je bruto dodata vrijednost iznosila 2,87 milijardi eura- navodi se u saopštenju Monstata objavljenom krajem prošle godine.

Najveći udio u prometu činila je trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala od 4,37 milijardi eura.

U Monstatovom strukturnom istraživanju o poslovanju preduzeća u Crnoj Gori u 2022. godini navodi se da se na prerađivačku industriju odnosi 1,1 milijarda, a na građevinarstvo odnosi 1,02 milijarde eura.

Cilj strukturnog istraživanja o poslovanju preduzeća je obračun indikatora potrebnih za analizu strukture djelatnosti poslovnih subjekata, strukture inputa i autputa proizvodnog procesa, poslovnog uspjeha i konkurentnosti ekonomskih subjekata.

Promet, kako su objasnili statističari, obuhvata obračunate prihode od prodaje robe i usluga bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Bruto vrijednost proizvodnje predstavlja tržišnu vrijednost sve proizvedene robe i usluga.

Međufazna potrošnja po nabavnim cijenama je vrijednost proizvoda i usluga koji se transformišu, koriste ili troše u procesu proizvodnje.

Bruto dodata vrijednost predstavlja razliku između bruto vrijednosti proizvodnje i međufazne potrošnje.

Podaci za kompilaciju strukturne biznis statistike (SBS) i obračun pokazatelja prikupljaju se iz administrativnih i statističkih izvora podataka.

Najvažniji administrativni izvori podataka su finansijski izvještaji preduzeća i statistički aneks.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 03:51