/ - FOTO: KSENIJA MATOVIć
11/08/2023 u 20:32 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest radnika Instituta: "David narednog petka sprema praćku za Golijata"

Radnici na dva sata blokirali granične prelaze

I treći petak u Herceg Novom je protekao u dvočasovnoj blokadi oba granična prelaza sa Republikom Hrvatskom, Kobila i Debeli brijeg, kojeg su od 18 do 20 časova zatvorenim držali obespravljeni radnici Instituta “ dr Simo Milošević”.Traže tri zaostala lična dohotka, poptisivanje kolektivnog ugovora, trajno rješavanje pitanja duga prema Jugobanci u stečaju, koji iznosi preko 8 miliona eura i gura ustanovu u stečaj, otkup akcija Instituta od strane države i iznad svega očuvanje jedinog regabilitacionog centra u Crnoj Gori.

Vlada Crne Gore je  pune dvije godine bila  gluva za vapaje radnika, ali i pacijenata koji su štrajkovima, blokadama saobraćaja, peticijima, pokušavali da skrenu pažnju na posljednje “porodično blago” Crne Gore, za koje se radnici plaše da će otići u bescijenje.

Dva kilometra puta od Kobile do Debelog brijega bila su nanizana kolima, iz kojih su nestrpljivi vozači, pritiskali sirene. I ne zna se kome je teže pala blokada, onima koji su čekali u doslovce kilometarskim kolonama, ili onima, koji gladni dočekuju i četvrti mjesec, obavljajući odgovorni posao medicinskih radnika savjesno.

Predsjednica Sindikalne organizacije Instituta Igalo dr Marija Obradović poručila je da se ništa nije promijenio u odnosu na početak protesta, te da niti jedan zahtjev nije ispunjen.

-Danas je tačno tri mjeseca kada smo naš Kolektivni ugovor, ispregovaran skoro tri godine, potpisan od strane Sindikata, v.d. direktora Sava Marića i predsjednika  Odbora direktora, u kome se nalaze tri člana predstavnika Vlade i poslat toj istoj Vladi na verifikaciju. Danas je tri mjeseca i još uvijek nismo dobili odgovor. Kolektivnim ugovorom bi se završile tužbe radnika sa kojima smo dokazali da smo u pravu. Očigledno to nije nekome u interesu. Zato još jednom pozivam Vladu i pitam, ako Kolektivni ugovor nije problem, zašto nije potpisan? upitala je Obradović.

Smatra da je potreban što hitnije otkupiti akcije od manjinskih akcionara čime bi država postala stoprocentni vlasnik Instituta. Osvćući se na  na predlog rješavanja duga prema Jugobanci kroz rehabilitaciju pacijenata iz Srbije i kroz „prebijanje“ duga Republike Srbije prema Crnoj Gori po osnovu stare devizne štednje, takođe je upitala,

“ako se u ovoj nedelji došlo do dva ili tri predloga rješenja za Jugobanku kako nije bilo moguće to uraditi u prethodnoj godini?

Član Izvršnog odbora Sindikata, Dragan Vlaović, pročitao je pismo podrške Udruženja, poručivši da ustanova treba da bude u državnom vlasništvu.

Podršku je dala i pacijentkinja Ana Andersen, inače profesorica istorije umjetnosti na Univerzitetu u Norveškoj, koja četbvrti put dolazi u Institut na liječenje od reumatizma.

Radnica Instituta Jasminka Ćukilo  je konstatovala da su im svi govorili, šta vi to radite tamo, kada je Institut prodat i kada je sve to gotovo.

-  Nije gotovo dok mi ne kažemo da je gotovo.Taj odgovor je stav svih nas. Došla sam kao i vi da taj stav jasno iskažem. To je stav koji će svi tek još čuti, kada nas još više bude na protestima. To je naš stav prema Golijatu.   Mi smo David, a Golijat ne zna nešti što David ima, a to je praćka i nadam se da mi sljedećeg petka tu praćku nećemo upotrebiti, poručila je Ćukilo.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:09