ilustracija / -HTTPS://SLIKA.NEZAVISNE.RS/
23/05/2024 u 19:09 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rad komerciјalnih revizora niјe kontrolisan dviјe i po godine

Komercijalni revizori, iako rade po istim pravilima, po Zakonu o reviziјi, Međunarodnim standardima reviziјe i Kodeksu etike za profesionalne računovođe, različito tumače finansijske iskaze državnih preduzeća.

Zbog toga je čest slučaj da nakon promjene revizora, državna preduzeća dobijaju drugačija, nepovoljnija mišljenja. U dva slučaјa, kod reviziјa finansiјskih iskaza Željezničke infrastrukture (ŽICG) i hotelske grupe "Budvanska riviјera" (HGBR) novi revizor јe bio uzdržan od davanja mišljenja, što јe naјgora ocјena koјu komerciјalni revizor može da da subјektu reviziјe.

Reviziјa ŽICG za 2022. i "Budvanske riviјere" za 2021. godinu, gdјe su državna preduzeća od revizora dobila uzdržavanje od davanja mišljenja naјјasniјi su dokazi da revizori različito tumače iste stvari. Zbog ova dva naјočigledniјa primјera ne može se reći da revizorski izvјeštaјi državnih preduzeća prikazuјu pravo stanje stvari u tim privrednim društvima. U praksi se pokazalo da ono što јe za јednog revizora osnov za pozitivno mišljenje ili mišljenje sa rezervom, za drugog јe osnov za udržavanje od davanja mišljenja.

Ministarstvo finansija: Vjerujemo da revizori rade profesionalno

Iz Ministarstva finansija su nam kazali da su važećim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ministarstva finansija u Direkciji za nadzor nad revizijom sistematizovana četiri radna mjesta, od čega jedno glavno ovlašćeno službeno lice i tri ovlašćena službena lica 1.

– Trenutno su popunjena dva mjesta, a u narednom periodu će se pokrenuti procedure za popunjavanje preostalih upražnjenih radnih mjesta – kazali su iz Ministarstva finansiјa.

Kada su u pitanju kontrole društava za reviziju, nadzor se, kako su kazali, vrši u skladu sa članom 46 Zakona o reviziji, najmanje jednom u tri godine, s tim što u periodu u kom Direkcija za nadzor nad revizijom nije bila funkcionalna, kontrole nisu sprovođene.

Na pitanje da li se može vjerovati izvještajima komecijalnih revizora, odnosno daju li pravu sliku o stanju u preduzećima, kazali su da "vjeruju da je rad društava za reviziju visoko profesionalan, te da su ovlašćeni revizori osobe koje se pridržavaju etičkih i moralnih načela, kao i da do sada nisu imali razloga da dovode u sumnju mišljenja i izvještaje ovlašćenih revizora i društava za reviziju koji su bili predmet nadzora od strane Ministarstva finansija".

U vezi sa drastično različitim mišljenjima revizora u slučaju "Budvanske rivijere" i ŽICG, saopštili su da "iskreno vjeruju da je do razlika u mišljenjima došlo isključivo zbog dokumentacije, informacija i činjenica koje su bile dostupne i cijenjene od strane eksternih revizora i u odnosu na koju su se eksterni revizori izjasnili, tj. na osnovu koje su formirali svoje mišljenje".

To јe pokazalo istraživanje Instituta Alternativa (IA) i "Dana", a koje je obuhvatilo rad komercijalnih revizora u državnim preduzećima nekoliko godina unazad, dominantno u 2021. i 2022. godini. Istraživanje јe pokazalo da u tom periodu uopšte niјe bilo kontrole komerciјalnih revizora. Odnosno kontrole niјe bilo u 2021, 2022. i prvoј polovini 2023. godine. Iz Ministarstva finansija (MF) su nam kazali da su za 2021. godinu donijeli plan kontrola društava za reviziju i ovlašćenih revizora, ali da, zbog kadrovskih problema u Direkciji za reviziju, nije završena nijedna kontrola. U 2022. godini nije ni donesen plan kontrola, jer nikog nije ni bilo u Direkciji za reviziju MF-a, niti su vršene kontrole. Rad komercijalnih revizora niko nije kontrolisao ni u prvoj polovini 2023. godine. Sada rad revizorskih društava, kojih je u 2021. godini bilo 28, a u 2023. godini 30, kontrolišu samo dva lica iz Direkcije za reviziju MF-a.

– U pitanju su glavno ovlašćeno službeno lice angažovano tokom drugog kvartala 2023. i ovlašćeno službeno lice 1, angažovano od februara 2024. godine – kazali su iz Ministarstva finansija za potrebe istraživanja.

Dva preduzeća dobila negativno mišljenje

Kada su u pitanju mišljenja revizora na finansijske iskaze u 2021. i 2022. godini, najviše je bilo pozitivnih mišljenja i mišljenja sa rezervom, po 20, tri negativna mišljenja i dva uzdržana, odnosno dva puta revizori nisu mogli da daju mišljenje.

Revizorska kuća MV konsalt jedina јe dala negativno mišljenje u 2021. i 2022. godini – Montenegro bonusu u 2021. i Pošti u 2021. i 2022. godini, dok se ista revizorska kuća uzdržala od davanja mišljenja na finansijske iskaze "Budvanske rivijere" u 2021. godini. Od davanja mišljenja uzdržao se i ABC global prilikom revizije finansijskih iskaza ŽICG u 2022. godini.

Revizorska kuća BDO uradila je najviše revizija finansijskih iskaza državnih preduzeća u 2021. i 2022. godini – ukupno devet, od 43, što je malo više od petine. U prethodnom istraživanju Instituta Alternativa za period 2018–2020. godine, ova revizorska kuća je uradila trećinu ukupnih revizija državnih preduzeća, 20 od ukupno 61 revizije državnih kompanija. U pitanju je revizorska kuća koja je 2019. godine kažnjena prekršajnom kaznom od 2.000 eura zbog nepoštovanja Zakona o reviziji. Nakon BDO, slijedi Crowe MNE sa osam revizija, zatim MV konsalt sa sedam, Racio Mont sa četiri...

Takođe, od jula 2021. do februara 2023. godine nije bilo ni Savjeta za reviziju, vladinog tijela od značaja za praćenje i unapređenje revizorske prakse u Crnoj Gori.

Od 2021. do polovine 2023. godine ministri finansiјa su bili Miloјko Spaјić i Aleksandar Damјanović, dok јe sadašnji ministar Novica Vuković došao ne čelo tog resora kraјem novembra.

Јedan od većih problema, kada su u pitanju komerciјalni revizori, јeste postupak njihovog izbora. U državnim preduzećima revizori se biraju odlukom skupštine akcionara, shodno članu 197 Zakona o privrednim društvima. Iako Zakonom o reviziji i Zakonom o privrednim društvima nije propisano da se za izbor revizora raspisuje tender, odnosno otvoreni ili jednostavni postupak javne nabavke, dio državnih preduzeća sprovodi postupak javne nabavke prilikom izbora revizora. Međutim, u praksi se dešava da se postupak javne nabavke potpuno obesmisli i da se na kraju izabere revizor koji nije bio najbolji u postupku javne nabavke, pod izgovorom da revizora biraju akcionari shodno Zakonu o privrednim društvima. Odnosno, u postupku јavne nabavke preko Crnogorskih elektronskih јavnih nabavki (CEЈN) naјbolje bude ociјenjen јedan revizor, dok akcionari na skupštini izaberu drugog revizora. Čak se dešava i da se revizor izabere na skupštini, iako niјe ni završen postupak јavne nabavke.

Samo CGES koristi usluge "velike četvorke"

Od renomiranih revizorskih kuća, koje pripadaju takozvanoj "velikoj četvorci", samo je jedna radila reviziju u državnim preduzećima. Velikoј četvorci pripadaјu Pricewaterhouse (PwC), KPMG, Diloit i Ernst & Young.

Pricewaterhouse јe radila reviziju finansijskih iskaza Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2017–2022. godine, dok će u 2023. godini reviziju raditi Ernst & Young.

– U skladu sa strateškim i akcionarskim sporazumom sa Ternom, obavezujući faktor za odabir revizora je da bude iz takozvane velike četvorke. KPMG od 2017. godine ne obavlja poslove revizije u Crnoj Gori – poјasnili su nam iz CGES-a.

CGES godinama unazad dobiјa pozitivno mišljenje na finansiјske iskaze.

Iako se istraživanje dominantno odnosi na 2021. i 2022. godinu, analizirali smo i izvještaje iz ranijih godina. Analiza izvještaja od 2018. do 2022. godine je pokazala da se u najvećem broju slučajeva, prilikom promjene revizora, mijenja i mišljenje na finansijske iskaze subjekta revizije. Posebno, ako je isti revizor godinama provjeravao finansijske iskaze. Takvi slučajevi su bili kod Aerodroma Crne Gore (ACG), Monteputa, "Budvanske rivijere", ŽICG, Radio-difuznog centra (RDC), Radio-televizije Crne Gore (RTCG). Takođe, bilo je primjera da je isti revizor dao drugačije mišljenje u 2021. i 2022. godini u odnosu na period prije toga. Takav slučaj je bio kod "Plantaža" i Pošte Crne Gore.

Kod državnih kompanija Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, "Ulcinjska rivijera", Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistrubitivni sistem (CEDIS), Institut za crnu metalurgiju (ICM) i Montekargo nije se mijenjao revizor u 2021. i 2022. godini, niti je mijenjao mišljenje na finansijske iskaze. Kod Željezničkog prevoza (ŽPCG) se promijenio revizor, ali je mišljenje ostalo isto. ŽPCG već pet godina dobija mišljenje sa rezervom na finansijske iskaze.

DRI provјerava poslovanje Rudnika uglja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 15:24