Učesnici konferencije MMF-a / - FOTO: CBCG
10/02/2024 u 12:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radović: Zakon o CBCG usklađen sa Protokolom broj 4 Evropske centralne banke

Guvernerka CBCG bila je panelista na MMF konferenciji u Briselu na kojoj je učestvovalo 16 zemalja

Guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović učestvovala je kao panelista na konferenciji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Briselu.

Nezavisnost centralnih banaka u svijetu koji se mijenja“ tema je koja je okupila guvernere centralnih banaka zemalja članica Belgijsko-holandske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda, na konferenciji na visokom nivou koja je održana 8. i 9. februara u Briselu. Na poziv organizatora, Narodne banke Belgije, na konferenciji je učestvovala guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović.

U okviru konferencije diskutovano je o nezavisnosti centralnih banaka, kao preduslovu za uspješno vođenje monetarne politike. Takođe, naglašen je značaj očuvanja finansijske stabilnosti u kontekstu rastućih kamatnih stopa, navodi se u saopštenju MMF. 

- Tokom panela, guverneri centralnih banaka zemalja članica Konstituence predstavili su nacionalna iskustva kada je u pitanju nezavisnost vrhovnih monetarnih institucija. Zaključeno je da nezavisnost centralnih banaka mora imati snažno zakonsko utemeljenje, a za njeno očuvanje je neophodno poštovanje principa odgovornosti, transparentnosti i profesionalizma. Promovišući i poštujući ove principe, osigurava se zaštita centralnih banaka od političkih uticaja i, istovremeno, unapređuje kredibilitet i stabilnost finansijskog sistema, poručeno je sa konferencije - nvodis e u saopštenju.

Kao jedan od panelista konferencije, guvernerka Radović je prezentovala iskustva Crne Gore vezana za zakonodavne reforme koje su sprovedene u cilju obezbjeđivanja nezavisnosti centralne banke, kao jednog od mjerila u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

- Zakon o Centralnoj banci Crne Gore u potpunosti je usklađen sa Protokolom broj 4 o Statutu Evropskog sistema centralnih banaka i Evropske centralne banke - istakla je guvernerka Radović.

Uz Crnu Goru, u sastavu Belgijsko-holandske konstituence se nalazi još 15 zemalja: Andora, Jermenija, Belgija, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Izrael, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Moldavija, Holandija, Rumunija i Ukrajina.

Osvrt na značaj nezavisnosti centralnih banaka dala je i Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, kao jedan od učenika konferencije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:37