/ Filip Radulović - FOTO: MINISTARSTVO SAOBRAćAJA
12/01/2024 u 11:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Kontinuirano ćemo pratiti rad preduzeća

Cilj je da se stvori efikasnije upravljanje i korišćenje državne imovine za privredna društva u većinskom vlasništvu države koja su pod Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, a sve u korist javnog interesa

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, uvelo posebnu organizacionu jedinicu - Odjeljenje za unapređenje korporativnog upravljanja.

Cilj je da se stvori efikasnije upravljanje i korišćenje državne imovine za privredna društva u većinskom vlasništvu države koja su pod Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, a sve u korist javnog interesa.

- Na ovaj način obezbijedićemo kontinuirano praćenje poslovanja privrednih društava uz povećanu mogućnost blagovremene reakcije osnivača, a smanjiće se i prostor za netransparentno ponašanje i korupciju- kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Ministar je kazao da će se,  osnivanjem korporativnog odjeljenja, unaprijediti finansijska efikasnost preduzeća kroz kontinuirani monitoring, te da će se bolje upravljati raspoloživim resursima, a sve cilju povećanja prihoda države i održivosti samih preduzeća.

- Ministarstvo će kreirati platformu za kvartalno i mjesečno izvještavanje, kao pozitivnu praksu koja će se primjenjivati u narednom periodu, te će na taj način privredna društva preuzeti obavezu da u toj formi periodučno dostavljaju podatke. Na taj način ćemo kontinuirano pratiti rad preduzeća i u svakom trenutku imati uvid u njihovo poslovanje što nam daje mogućnost pravovremenog reagovanja kako ne bi dolazili u situaciju da preduzeća na kraju fiskalne godine završe sa negativnim rezultatom- rekao je Radulović.

Ministarstvo će pomoći i biti na raspolaganju privrednim društvima pri izradi strateških planova razvoja koji mogu podrazumijevati određene pozitivne izmjene u odnosu na ono što je bila dosadašnja praksa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:58