/ - FOTO: MINISTARSTVO
29/11/2023 u 11:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Rata za kupljenje brodove stiže u januaru

Ministar Radulović je obišao i Luku Kotor koja je nakon Venecije i Dubrovnbika treća luka na Jadranu po prometu brodova

Stanje u Crnogorskoj plovidbi nije sjajno pa ćemo u narednom periodu raditi na stvaranju preduslova za restrukturiranje brodarskih kompanija, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

On je razgovarao sa izvršnim direktorom Crnogorske plovidbe Slobom Pajovićem koji ga je informisao o stanju u jednoj od dvije državne brodarske kompanije.

- Crnogorska plovidba godinama ne uspijeva da u potpunosti finansira svoje obaveze prema Exim banci po osnovu kredita za kupljene brodove. Preostalo je da se isplate još tri rate, a već naredna na naplatu stiže u januaru pa je gotovo izvjesno da će veći dio sredstava ponovo morati da bude preusmjeren iz državnog Budžeta - rekao je Radulović.

Ministar Radulović je obišao i Luku Kotor koja je nakon Venecije i Dubrovnbika treća luka na Jadranu po prometu brodova.

- Luka Kotor je za nas vrlo važna, kompanija obavlja djelatnost na osnovu ugovora o koncesiji na period od 12 godina. Investicioni program iznosi nešto više od pet miliona eura ali je, zbog zatvorenosti luke u toku perioda korone, potrebno taj plan inovirati. Načelno je postignuta saglasnost između Luke Kotor, Ministarstva i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama o daljoj dinamici, vezano za izmjenu Investicionog programa, pa u narednom periodu treba nastaviti sa procesom kako bi isti bio odobren od Vlade - kazao je Radulović.

Izvršni direktor Luke Kotor Ljubo Radović osvrnuo se na činjenicu da Luka Kotor, kao institucija, predstavlja bastion onog što je pomorstvo u Kotoru.

- Sa ministrom smo razgovarali o izazovima koji su aktuelizovani u prethodnom periodu ali i sa mogućnostima da se ti izazovi prevaziđu kako bi se stvorili uslovi da sledeća i sve naredne sezone budu odrađene na nvou onoga što je ova godina bila - kazao je Radović.

Tokom posjete Kotoru ministar Radulović je sa saradnicima obišao Lučku kapetaniju, a razgovarao je i sa predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:56