Radulović / Foto: Srđan Boljević
21/07/2022 u 10:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović sumnja da zamrzavanje imovine Rusima nije zakonito: Koštaće to Crnu Goru

Ruski državljani će osporavati te odluke, prvo žalbom pred nadležnim Ministarstvom finansija, a imaju i pravo pokretanja spora pred Upravnim sudom, kaže advokat

Advokat Veselin Radulović kazao je za portal Biznis CG da postoji osnovana sumnja da u slučaju zamrzavanja imovine ruskim državljanima nije ispoštovana zakonska procedura i da bi to moglo da košta državu Crnu Goru.

- Informacije koje smo do sada mogli da čujemo, a koje su vezane za zamrzavanje imovine ruskim državljanima u Crnoj Gori, daju razloge za dovoljno sumnji da, u okviru postupka, nije ispoštovana zakonska procedura- rekao je Radulović za Biznis CG.

Prema njegovim riječima, to vjerovatno znači da će ruski državljani osporavati te odluke, prvo žalbom pred nadležnim Ministarstvom finansija, a nakon toga, ako bi njihova žalba bila odbijena, imaju pravo pokretanja spora pred Upravnim sudom.

- I to nije sve. Bojim se da ako bi u toj zakonskoj proceduri utvrđeno da je donesena nezakonita odluka, da bi ta lica mogla pokrenuti parnične postupke u kojima bi tražili naknadu štete, zbog ograničavanja jednog od osnovnih ljudskih prava a to je prava na imovinu. Šteta bi se utvrđivala od slučaja do slučaja, i država bi morala da je nadoknadi-  naveo je poznati advokat.

Radulović kaže da nije sporno da Crna Gora mora da poštuje politiku EU uključujući i sankcije prema Rusiji, ali “da sve pojedinačne odluke moraju da budu donesene u skladu sa pravnim poretkom naše države, odnosno u skladu sa Ustavom i zakonima”.

Prema medijskim natpisima, u Crnoj Gori su zamrznute 44 nekretnine, čiji su vlasnici 34. ruskih državljana.

Zamrzavanje je sprovedeno po osnovu ispunjavanja obaveza preuzetih usvajanjem Odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera protiv Rusije zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:44