Kristofer Šeldon i Novica Vuković / - IRSCG
24/05/2024 u 20:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šeldon: Crna Gora treba da ima više investicija u održive projekte

Crna Gora treba da ima više investicija u održive projekte, kazao je Kristofer Šeldon, šef kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Šeldon je to izjavio na nacionalnoj konferenciji koja se održava u okviru Simpozijuma Instituta sertifikovanih računovođa i revizora koji se ove godine održava u saradnji s Centrom za reformu finansijskog izvještavanja (CFRR) Svjetske banke.

On je poručio da je ovogodišnja konferencija fokusirana na implementaciju korporativnog izvještavanja.

– Crnogorske kompanije moraju biti konkurentne u ovoj zelenoj trci na globalnom nivou. Svjetska banka će podržati Crnu Goru da postigne balans izmedju ekonomskog razvoja i održavanja životne sredine jer te dvije cjeline treba povezati – kazao je Šeldon.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta sertifikovanih računovođa Vinko Nikić  smatra da globalna situacija ne ide na ruku crnogorskoj ekonomiji.

– Moramo pronaći izlaz i način kako naša profesija da pomogne stabilnosti ekonomskog ambijenta. Očekujemo da će ovaj skup dati određene zaključke koji će biti smjernice svima nama. Izazovi jesu veliki, ali postoji šansa da izađemo jači i vjerujem da će, na kraju, pobijediti struka i znanje – rekao je Nikić.

Kako svjetska, tako i crnogorska ekonomija se suočava sa dubokim i ozbiljnim problemima, zbog čega je neophodno dati kvalitetan odgovor na prijeteće ekonomske fluktuacije, kazao je ministar finansija Novica Vuković. On je naglasio značaj računovodstveno- revizorske struke u Crnoj Gori koja, kako kaže,  posebnu pažnju treba da posveti cijelom nizu pitanja koja su od suštinskog značaja za kvalitet finansijskog izvještavanja. 

– Značaj izvještavanja o održivom razvoju je sve veći, i to usljed porasta broja privrednih društava koja o ovim pitanjima izvještavaju, regulativi koja se usložnjava i naporima za podizanje kvaliteta ovog segmenta izvještavanja, te je i ova tema itekako aktuelna i značajna za cjelokupan ekonomski sistem u Crnoj Gori – zaključio je Vuković.

Tokom drugog dana Simpozijuma predstavnici računovodstveno-revizorske profesije razgovarali su o izvještavanju o korporativnoj održivosti, ali i kritičkoj ulozi revizorskih odbora u transparentnosti i odgovornosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 05:29