Spajić u Londonu / - FOTO: VLADA CRNE GORE
26/02/2024 u 14:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Crna Gora ima čime da privuče brojne investitore

Na šestom Investicionom samitu Zapadnog Balkana u organizaciji EBRD-a, kojem je prisustvovao Spajić, zaključeno je da je budućnost tog regiona u Evropskoj uniji (EU), zbog čega je važno da se kroz Plan rasta region integriše u Uniju i prije zvaničnog pristupanja

Vlada već uveliko priprema neophodne reforme kako bi se na što bolji način pripremila da iskoristi sredstva iz fonda za Plan rasta, saopštio je premijer Milojko Spajić i dodao da Crna Gora ima čime da privuče brojne investitore.

Na šestom Investicionom samitu Zapadnog Balkana u organizaciji EBRD-a, kojem je prisustvovao Spajić, zaključeno je da je budućnost tog regiona u Evropskoj uniji (EU), zbog čega je važno da se kroz Plan rasta region integriše u Uniju i prije zvaničnog pristupanja.

- Kroz ulaganja, na osnovu reformi i jačanja vladavine prava, i promovisanjem regionalne saradnje, EU želi da ubrza proces proširenja. Time se ohrabruju i investitori da mnogo više ulažu u zemlje regiona. Zato je bitno da Crna Gora i ostale zemlje Zapadnog Balkana iskoriste pravi momenat da se pridruže evropskoj porodici - navodi se u saopštenju Vlade.

Predsjednik Evropskog savjeta, Charles Michel, kazao je da je proširenje prioritet lidera EU i da rade naporno kako bi se pripremili za nove članice.

- Vaša budućnost je u okviru EU. Znamo da moramo da ubrzamo proces i zato je potrebno da budu spremne obje strane - poručio je Michel.

On je ocijenio da je proširenje težak proces, koji donosi benefite i obaveze.

- Traži se jačanje vladavine prava i demokratskih vrijednosti, takođe i da ekonomski budete spremni za EU, pa moramo ojačati ekonomsku konvergenciju. Zato smo predložili Plan rasta, kao podršku i signal naše potpune posvećenosti postepenoj integraciji regiona. Ovo će ojačati integracije, ali i ekonomiju, pošto postoji potencijal da se kroz ovaj plan udvostruči ekonomija Zapadnog Balkana - rekao je Michel.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje, Oliver Varhelji, takođe je naglasio važnost Plana rasta.

- Ovo je novi momenat za EU proširenje za Zapadni Balkan, a četiri temelja smo označili kao ključna - približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu, jačanje regionalne ekonomske integracije, ubrzanje fundamentalnih reformi i povećanje finansijske podrške - kazao je Varhelji.

Prema njegovim riječima, te stvari će zajedno omogućiti da Zapadni Balkan osjeti benefite i prije nego što se zvanično priključi Uniji.

Spajić je objasnio zbog čega bi Crna Gora trebalo da bude izbor kredibilnih investitora.

- To što smo kredibilan NATO partner je veoma važno za sigurnost investitora, kao i činjenica da koristimo euro, pa su nam sva imovina, obaveze, prihodi u eurima i u potpunosti zaštićeni. Kao treće, fiskalno smo odgovorni i u okvirima EU kriterijuma i u odnosu duga prema bruto domaćem proizvodu (BDP) i fiskalnog deficita - saopštio je Spajić.

U narednih šest godina, kako je dodao, radiće se veliki infranstrukturni projekti, auto-putevi i željeznice, a fokus će biti i na razvoju aerodroma i Luke Bar.

Crna Gora, kako je poručio, napreduje vrlo brzo u EU integracijama, posebno na polju vladavine prava.

- Ono što nas izdvaja je i jedna od najnižih cijena energije u Evropi i što je vrlo važno, imamo i sigurno snabdijevanje, posebno elektirčnom energijom. Imamo ogroman potencijal za razvoj kapaciteta za obnovljive izvore energije. Kroz našu pomorsku vezu sa Italijom, postoji prostor da se utiče na cijenu električne energije na tržištu, jer je proizvodite na Balkanu, u Crnoj Gori, a prodajete tamo gdje je jedna od najvećih cijena u Evropi. To su velike šanse za biznise u Crnoj Gori - smatra Spajić.

On je apostrofirao i važnost osnivanja međunarodnog Arbitražnog suda, koji će osigurati efikasno rješavanje mogućih sporova, čime će se pojačati sigurnost za investitore u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanja potencijalnih investitora, Spajić je istakao i želju Crne Gore za dobrim odnosima sa svim susjedima, koja će se potvrditi i kroz brojne projekte. Oni za cilj imaju povezivanje regiona, ali i stvaranje kopče između Evrope i Azije.

Veliku podršku za Zapadni Balkan na polju razvoja, naročito u domenu zelene tranzicije, pružaće i dalje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Presjednica te finansijske institucije, Odile Renaud-Basso, kazala je da se raduju saradnji sa Evropskom komisijom (EK) i zemljama regiona na implementaciji Plana rasta EU.

- Ova inicijativa ima potencijal da promijeni stvari u regionu, da ubrza projekte i prijeko potrebne reforme. Cilj je da se zemlje Zapadnog Balkana implementiraju u EU i prije pristupanje. Mi promovišemo integraciju regiona i kroz podržavanje više međudržavnih projekata, koji će donijeti velike benefite regionu, državama i investitorima - kazala je Renaud-Basso.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. april 2024 23:28