Delagacija Japana / - FOTO: VLADA CRNE GORE/S.MATIć
09/04/2024 u 17:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Istorijski sastanak delegacije japanske privrede i Vlade

Velike japanske kompanije zainteresovane su za ulaganja u Crnoj Gori, a na sastanku crnogorske Vlade i delegacije japanske privrede bili su zastupljeni i neki od najpoznatijih globalnih brendova iz Japana, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi u saopštenju, premijer Milojko Spajić predstavio je predstavnicima japanskih kompanija važne odluke i reforme koje je 44. Vlada napravila u prvih pet mjeseci mandata.

On je, kako je saopšteno, istakao glavne zadatke za naredni period i objasnio zbog čega je Crna Gora dobar izbor za investicije.

-Na pravom smo putu da postanemo prva sljedeća članica Evropske unije i posebno smo posvećeni jačanju vladavine prava. Želimo da osiguramo optimalne uslove za razvoj biznisa, a brojni su benefiti dolaska na crnogorsko tržište -rekao je Spajić.

On je kazao da su crnogorski porezi na rad među najkonkurentnijim u regionu.

- Imamo pristupačnu cijenu električne energije, u potpunosti koristimo EUR i, članstvom u NATO-u, garantujemo dodatnu sigurnost investitorima - istakao je Spajić.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, u razgovoru je naglašen veliki prostor za saradnju u više oblasti, a naročito na polju obnovljivih izvora energije.

Ambasador Japana Akira Imamura kazao je da je svrha sastanka da se identifikuje prostor za biznis saradnju i investicije.

- Primjetne su velike promjene u Crnoj Gori, a sve to otvara prostor za mnogo bolju saradnju Crne Gore i Japana i kreiranje uspješne priče za budućnost - naveo je Imamura.

On je kazao da se prošlog mjeseca sastao sa jednom od najvećih biznis zajednica u Japanu i dodao da oni žele da razgovaraju i sarađuju sa Crnom Gorom.

U saopštenju Vlade se navodi da je na sastanku naglašen veliki prostor za razvoj koji Crna Gora ima u korišćenju hidro potencijala, ali i u proizvodnji električne energije iz energije vjetra i solarne energije.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da vjeruje da bi Crnoj Gori od velike pomoći mogli biti japansko iskustvo i tehnologija u procesu energetske transformacije Termoelektrane Pljevlja.

- Zelena tranzicija je veoma važna i sa aspekta EU integracija, tako da želimo saradnju sa japanskim kompanijama na tom polju - poručio je Mujović.

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović predstavio je velike saobraćajne projekte, koji će, kako je naveo, potpuno promijeniti zemlju.

- Za punu valorizaciju Luke Bar, moramo da unaprijedimo putnu infrastrukturu, posebno željeznicu. Zato ćemo svaki milimetar željezničke infrastrukture popraviti u narednih nekoliko godina - rekao je Radulović.

On je dodao da će mnogo ulagati u auto-puteve i brze saobraćajnice.

- Želimo da uključimo japanske kompanije u te projekte - istakao je Radulović.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, sastanku su, između ostalog, prisustvovali predstavnici Micubišija, Hitačija, Šarpa, Tojote, kao i Nipon Ekspresa.


Spajić za japanske novine: Radiću na otvaranju ambasade u Tokiju

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:37