Spajić na sastanku sa predstavnicima Unije poslodavaca / - FOTO: VLADA
17/04/2024 u 17:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spajić sa predstavnicima Unije poslodavaca: Borba protiv sive ekonomije prioritet

Privreda bi mogla da ima ogromne benefite kroz postepeno pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu, kazao je predsjednik Vlade Milojko Spajić na sastanku sa predstavnicima Unije poslodavaca.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer Spajić je tokom sastanka istakao da je Plan rasta osmišljen kao mehanizam priključenja zemalja Zapadnog Balkana velikom evropskom tržištu, zbog čega je ključno da se efikasno realizuju planirane reforme.

- U kontekstu pristupanja posebno značajno biće priključenje SEPA (Jedinstveno područje plaćanja u eurima), što bi trebalo da olakša sve vidove plaćanja sa svim evropskim zemljama - kazao je Spajić.

Kako se dodaje, konstatovano je i da je intencija Evropske komisije da kroz Plan rasta uveže privrednike iz Crne Gore sa kompanijama iz Evropske unije.

Predsjednik Vlade je apostrofirao važnost dobijanja IBAR-a, nakon čega će svaki resor raditi na zatvaranju određenih poglavlja, a u tom smislu posebnu će pomoć pružiti veliki broj eksperata iz Evropske unije.

Spajić: Sljedeća stanica - IBAR u junu, nema opuštanja ni sekund

- Zaključeno je da će to donijeti i efikasne odgovore na sva otvorena pitanja, sa kojima se susrijeću i poslodavci - dodaje se,

Notirano je u razgovoru da borba protiv sive ekonomije mora biti među prioritetima, a da je socijalni dijalog i sveobuhvatna analiza ključna za sva sistemska rešenja.

Unija poslodavaca i Monstat dogovorili potpisivanje Memoranduma o saradnji

Iz Unije poslodavaca pozdravili su najavljene infrastrukturne projekte, jer će to uvećati ekonomiju i diversifikovati privredu.

- Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić je prezentovala plan digitalizacije rada Zavoda za zapošljavanje, što bi trebalo da bude na korist i poslodavcima i nezaposlenim građanima. Pored toga je najavila brojne reforme na kojima se intenzivno radi, a koje će biti razmatrane na Socijalnom savjetu - navodi se.

Sastanku su ispred Unije poslodavaca prisustvovali predsjednik Slobodan Mikavica, predsjednik Skupštine Slaviša Šćekić, generalna sekretarka Suzana Radulović i članovi Izvršnog odbora Danko Obradović I Dragutin Mitrović, zaključuje se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 19:43