Zdravko Tomić / - Privatna arhiva
03/04/2024 u 08:36 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tomić za Dan": Stvoriti uslove za investitore

Uprkos činjenici da Crna Gora spada u veoma male države, ona je u proteklom periodu bila veoma privlačna destinacija za strane investitore

Investitore privlači Crna Gora prije svega zbog velikih mogućnosti za ulaganje u sektoru turizma, ociјenio јe za "Dan" član Glavnog odbora PES-a Zdravko Tomić.

– Crna Gora je i dalje vodeća zemlja u okruženju u pogledu priliva stranih direktnih investicija (SDI) per kapita. Prema preliminarnim podacima Centralne banke (CBCG), ukupan priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori tokom 2023. godine iznosio je 856,99 miliona eura, pri čemu se na ulaganja u nekretnine odnosilo 54,05 odsto ili 463,18 miliona eura. Ipak i pored značajnog priliva SDI, uglavnom se radi o investiranju u nekretnine za ličnu upotrebu, kao i ulaganjima u sektoru usluga i finansija. Veoma je malo investicija u oblasti proizvodnje, što dovodi do kratkoročnih efekata na privredu i slabog uticaja na povećanje zaposlenosti, usvajanje novih tehnologija, rast produktivnosti i izvoza. Zato je jako važno raditi na privlačenju grinfild investicija i obnovi pojedinih grana industrije u kojima Crna Gora ima komparativne prednosti – saopštio јe Tomić.

Prema njegovim riјečima, među glavnim preprekama za grinfild investicije, a time i za konkurentnost i privredni rast zemlje, posebno mjesto zauzimaju infrastrukturne slabosti, najviše u domenu energetike i saobraćaja.

– Izgradnja putne infrastrukture predstavlja osnovni uslov za privlačenje grinfild investicija. Ovo se najviše odnosi na sjeverni region, koji je najmanje razvijen, a koji raspolaže značajnim privrednim potencijalima, koji su u prethodnom periodu bili zapostavljeni – saopštio јe on.

Istakao јe da su povoljan investicioni ambijent, napredovanje u pregovorima sa EU, kao i veliki potencijali u turizmu, poljoprivredi i energetici, omogućili da Crna Gora postane izuzetno atraktivna destinacija za strane investitore.

– Međutim, i dalje su prisutne određene poteškoće i prepreke, koje onemogućavaju još veći obim priliva SDI, pa je stoga neophodno raditi na otklanjanju svih barijera. Tu se prije svega misli na i dalje slabo razvijenu saobraćajnu infrastrukturu i nepostojanje precizno definisane planske dokumentacije, što je uzrok brojnih odustajanja stranih investitora od investiranja u Crnu Goru. Proces usvajanja planskih dokumenata traje predugo, tako da na brojnim lokacijama, koje se nalaze u posjedu investitora ne postoje urbanistički planovi – naveo јe Tomić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:12