/ FOTO: PKCG
04/11/2022 u 09:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turizmu neophodna pravovremena statistika

Odbor udruženja ugostiteljstva i turizma organizovao je okrugli sto na temu “Turistička statistika“

Odbor udruženja ugostiteljstva i turizma organizovao je  okrugli sto na temu “Turistička statistika“. Cilj je bio da se u konstruktivnoj diskusiji svih stakeholdera turističke statistike, doprinese pronalaženju rješenja za unapređenje dostupnosti broja zvaničnih podataka i kvaliteta mjerenja ekonomskih efekata turizma.

- U radu su pored članova Odbora, učetsvovali i Aleksandra Slavuljica Gardašević, generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu, Ernad Kolić načelnik poslovnih statistika u Monstat-u, Biljana Sotirovski i Anka Kujović, predstavnice Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, te Lucija Rudež, Blue Rock Consulting, Zagreb i prof. Siniša Tomić, konsultant na izradi Strategija razvoja turizma u Hrvatskoj, kao i predstavnici MUP-a, NTO-a, LTO-a, i Uprave prihoda i carina. Sekretarka Odbora Sanja Marković kazala je da su odvijanje ovogodišnje turističke sezone pratile oprečne informacije o efektima turizma, nastale jer se tokom predstavljanja kvantitativnih i kvalitativnih podataka i dalje “procjenjuje” ekonomski uticaj turizma, tj. prihodi od turizma se objavljuju na bazi procjene Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i Platnog bilansa CBCG, a turistički promet na osnovu preliminarnih podataka lokalnih turističkih organizacija- navodi se u saopštenju.

Prema njenim riječima, takva situacija umanjuje značajnu pozitivnu ulogu koju turizam ima u crnogorskoj ekonomiji.

– Turizam je vrlo osjetljiva grana privrede koja stoji na kraju lanca uzročno posljedičnih veza u svim sferama društva, te ga u tom smislu moramo svi zajedno pažljivo i dugoročno planirati, a turistička statistika dostupna u realnom vremenu i pravovremene analize zasnovane na zvaničnim podacima, su osnov donošenje validnih zaključaka o prirodi i kretanju turističke potražnje u nacionalnim ekonomijama – istakla je Marković.

Ona je dodala da navedeno naročito dobija na značaju kada se poslovanje odvija u kriznim vremenima i kada je potrebno brzo reagovanje institucija na optimiziranju ekonomskih programa i kreiranju vladinih politika.

Gardašević Slavuljica, MERT, istakla je da bez jake privrede i privrednika nema jakog turizma, te da je to industrija koja nema alternativu, ali da je neophodno imati I snažnu statistiku u sistemu, kako bi se donosile dobre poslovne odluke.

– Tren u savremenom turizmu je jasan: samo kvalitetni statisticki podaci obezbjedjuju dugovorcno kvalitetne odluke u sektoru. Tu mislim na sve segmente i inpute koji su nam potrebni da bi sa aspekta vlade i privrede, ali prije svega jakog javno privatnog partnerstava, koje treba de bude okosnica daljeg razvoja turizma, blagovremeno reagovali i donosili dobre poslovne odluke – kazala je ona.

Prema njenim riječima, dobri podaci značajno bi pomogli pri odabiru strateških tržišta, definisanju adekvatnih marketinških kampanja i ciljnih grupa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 09:19