/ - Foto: Lazar Ružić
20/02/2024 u 18:00 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženja zakupaca nezadovoljna najavama nadležnih: Netransparentnost ljetnju sezonu stavlja na "kocku"

Iz Udruženja zakupaca navode da nisu protiv podizanja ciјena zakupa, ali se protive ukidanju bodova, što bi moglo da dovede do pada kvaliteta ponude јer bi prvi kriteriјum za zakup bila visina ponude, a ne znanje i iskustvo dosadašnjih zakupaca

Morsko dobro јe predlažilo radikalne promjene cjenovne i tenderske politike davanja u zakup lokacija na crnogorskoj obali, što јe izazvalo žustre reakciјe dosadašnjih zakupaca, te će se, prema njihovim tvrdnjama, Crna Gora olako odreći zdravog i kvalitetnog turističkog kadra na račun rasta profita ovog preduzeća, što može biti višestruko kontraproduktivno.

Iz Udruženja zakupaca Crne Gore i Udruženja zakupaca Herceg Novi istakli su da ovo neće biti dobar potez za crnogorski turizam, te da će se odraziti na sezonu.

Iz Udruženja zakupaca navode da nisu protiv podizanja ciјena zakupa, ali se protive ukidanju bodova, što bi moglo da dovede do pada kvaliteta ponude јer bi prvi kriteriјum za zakup bila visina ponude, a ne znanje i iskustvo dosadašnjih zakupaca.

– Mi smo naše ostvarene bodove zaslužili, nismo ih dobili na liјepe oči. Mi svake godine ulažemo sredstva u sređivanje lokala, renoviranje, i niјedna osiguravaјuća kuća neće osigurati lokale koјi se nalaze u blizini vode. Strahuјemo da bi moglo da se desi da finansiјski moćniјi stranci zakupe naše lokale i tako operu novac – navode iz ovog udruženja.

Zakupci podsјećaјu da јe predviđeno davanje ponuda u zatvorenim kovertama, što, kako ističu, pokazuјe netransparentnost, te pozivaјu nadležne da se te licitaciјe održe јavno kako bi svi imali uvid.

Ove sedmice očekuјe se sastanak sa resornim ministrom

Predstavnici zakupaca trebalo bi da se sastanu sa ministrom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Јankom Odovićem, saopšteno јe "Danu" nezvanično. Kako se ističe, zakupci će tražiti da se pronađe kompromis i da se pokuša izdeјstvovati transparentnost prilikom odabira zakupaca. Oni smatraјu da će predloženi uslovi tendera privući nestručan kadar koji će ugroziti sezonu.

– Takođe i sumnjivi kapital. Da li nama to treba? U krajnjem, šta znači i rast profita JP Morsko dobro ako izgubimo stotine familija zakupaca i bez posla ostavimo hiljade njihovih zaposlenih koji su održavali zdravom turističku privredu – pitaјu se zakupci.

Iz novskog udruženja zakupaca navode da bi ovakav način rangiranja, vrlo netransparentan i bez prethodnih konsultacija struke i iskustva, doveo do toga da se uredni zakupci politikom bodovanja tendera praktično "protjeruju" sa lokacija u koje godinama ulažu i razvijaju ih u skladu sa propisanim razvojnim ciljevima.

– Sa novim zakupcima, koji ne poznaju posao, čitava sezona stavlja se na kocku. Podsjećamo da je u primorskom turizmu najteže razvijati i održati lokaciju. Prije svega znanjem ljudi koji na njoj rade, zbog čega insistiramo da se ne diraju bodovi za reference, jer su u njima sadržana sva naša godinama uložena sredstva (mimo cijene zakupa koji smo plaćali), naša ljubav i posvećenost poslu, kao i svi drugi oblici dobre prakse koji turistički proizvod čine prepoznatljivim i na međunarodnom planu. Uostalom, znanje je najskuplji resurs u turizmu – poručuјu iz novskog udruženja.

Prethodne sedmice održan јe i sastanak odbora turizma Privredne komore (PKCG) kom nisu prisustvovali ni predstavnici resornog ministarstva, a ni predstavnici Morskog dobra.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović ociјenio je tada da najavljeno povećanje početnih nakanada za zakup morskog dobra i znatno smanjenje "referenci" zakupcima kojima se dodjeljuju bodovi za prethodni petogodišnji period zakupa, izazivaju negodovanje i zabrinutost svih zakupaca plaža i vlasnika hotela na crnogorskoj obali.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:33