Ilustracija / Foto: LAZAR RUZIC
07/02/2024 u 07:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje podstanara: Pozivamo na opšti politički konsenzus po pitanju programa "Stan za sve"

U prethodnim decenijama imali smo potpuno odsustvo volje da se pokrene nešto slično pa zbog toga danas imamo preko 30.000 podstanarskih porodica bez šanse da obezbijede siguran život u svom domu. Zato raduje činjenica da se neko konačno odlučio pokrenuti program koji će to omogućiti, saopšteno je iz Udruženja

Udruženje podstanara Crne Gore snažno pozdravlja najavu programa Građanskog pokreta URA da se osnuje državni stambeni fond koji bi građanima Crne Gore, koji nemaju riješeno stambeno pitanje već decenijama, omogućio da ga po povoljnim uslovima riješe.

- U prethodnim decenijama imali smo potpuno odsustvo volje i želje da se pokrene nešto slično pa zbog toga danas kao posledicu imamo preko 30.000 podstanarskih porodica bez ikakve šanse da obezbijede siguran život u svom domu i u veoma teškom položaju. Zato raduje činjenica da se neko konačno odlučio pokrenuti program koji će to omogućiti, saopšteno je iz Udruženja podstanara.

Podsjetimo, GP URA juče je predstavio program za osnivanje Fonda "Stan za sve", preko kojeg bi građani mogli da riješe svoje stambeno pitanje po gotovo duplo povoljnijim uslovima od onih koje trenutno diktira tržište nekretnina.

GP URA predstavila program "Stan za sve": Građani bi plaćali kvadrat stana 900 eura

Iz Udruženja podstanara očekuju brzo institucijalno djelovanje na ostvarivanju predstavljenog programa.

- Takođe, ne želimo da se ova dobra ideja, koja se svakako kroz mnoge javne rasprave i okrugle stolove može dodatno unapijediti, postane umjesto konsenzusa svih političkih subjekata koji su donosioci odluka, postane problem oko kojeg će se ponovo međusobno sporiti, nadgornjavati, svojatati zasluge a sve na štetu najugroženijih građana u ovom slučaju podstanara. Takođe, moramo napomenuti da osim pomenutog projekta mora se uporedo pokrenuti i socijalna stanogradnja jer čak i pored prilično dobrih i povoljnih uslova predviđenih ovim projektom, ipak ćemo imati i dalje velik broj onih podstanara koji neće moći zadovoljiti ni ovu moguću povoljniju priliku da konačno dođe do sigurnog krova nad glavom iz više razloga, ističu u saopštenju.

Oni pozivaju na opšti politički konsenzus po ovom pitanju i što hitnije stavljanje u zakonsku proceduru najavljenog projekta.

- Jedino tako će politički subjekti ove države, ukoliko im je zaista stalo do građana u ovom slučaju podstanara, dokazati da jesu za sigurniji i bolji položaj života građana zajedničke nam države. Udruženje podstanara će svakako dati ogroman doprinos da se ovaj projekat pretvori u realnost, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:00