/ FOTO: Lazar Ružić
27/02/2023 u 10:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uniprom najavio otvaranje fabrike u okviru KAP-a

Nova fabrika zapošljavaće oko 70 osoba a planirani rok za završetak radova prva polovina 2024. godine. Investicija je vrijedna 15 miliona eura

Kompanija Uniprom najavila je otvaranje nove fabrike aluminijumske žice u okviru Kombinata aluminijuma. Ugovor o kupovini pogona za fabriku aluminijumske žice potpisan je sa italijanskom kompanijom Pansoinco iz Milana.

-Kapacitet ove fabrike je 30.000 tona godišnje i to propersi aluminijumske žice promjera 9,5 mm koja se uglavnom koristi za kablove i za potrebe automobilske industrije, kao i žice promjera 12mm koja se koristi u željezarama za dezoks-saopšteno je iz Uniproma.

Prema njihovim riječima, nova fabrika zapošljavaće oko 70 osoba a  planirani rok za završetak radova prva polovina 2024. godine. Investicija je vrijedna 15 miliona eura.

-Nekada crni dim, potpuno je eliminisan i KAP posluje u skladu s najvećim ekološkim standardima. Ova fabrika, kao i već postojeće dvije radiće koristeći LNG (tečni prirodni gas), uz poštovanje svih parametara za zaštitu životne sredine. Svjesni da je proizvodna diverzifikacija neophodna za dalji razvoj industrije, kao što smo i obećali, nastavljamo sa otvaranjem industrijskih pogona. Korona pandemija je najbolje pokazala da ekonomski razvoj ne možemo bazirati samo na turizmu već je za ekonomiju ključan razvoj industrije- navode u saopštenju.

Podsjećaju i da je Uniprom na bijeloj listi poreskih obveznika, navodeći da je iz postojećih fabrika u okviru KAP-a, u 2022. izvezeno 180 miliona eura, dok je realizacijom ovog projekta planiran izvoz do 350 miliona eura godišnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:12