/ privatna arhiva
02/10/2023 u 17:07 h
R.D.R.D.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlasnici oduzete imovine kod Sutomora traže reakciju države: Vlada ćuti, oteto da nam se vrati

Upozoravamo i opominjemo Abazovićevu vladu i građane Crne Gore da će vlasnici otete imovine koji se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji i Republici Hrvatskoj, a čiji su državljani, pokrenuti postupke za povraćaj otetog preko tih država, poručio je u ime vlasnika oduzete imovine, dr Cvetko Pavlović

Od polovine aprila ove godine vlasnici, čiju je imovinu država oduzela u Spičanskom polju kod Sutomora, traže od Vlade Crne Gore da donese odluku o povraćaju, na isti način kako je vraćena u ostalim opštinama. 

Prema riječima jednog od vlasnika, dr Cvetka Pavlovića, tražili su da se o ovom pitanju posebno izjasne predsjednik Vlade Dritan Abazović, te ministri finansija, pravde i ljudskih prava, Aleksandar Damjanović, Marko Kovač i Fatmir Đeka.

– Nikako da dobijemo njihovo mišljenje na pitanje "da li su Spičani ravnopravni ili grubo diskriminisani". Odgovor nismo dobili, ali je premijer obavijestio javnost da planira "Zavalu II" u Spičanskom polju, sa 170.000 kvadrata apartmana, stanova i renta vila. Ovom bi se preprodajom iz Crne Gore iznijelo više od milijardu eura, uz prethodno etničko čišćenje domicilnog stanovništva – kaže Pavlović.

Poručuje Abazoviću da takav naum sprovede na onoj imovini koju je lično stvorio ili naslijedio. A isto je poručio i resornim ministrima.

Хоће да им се заштите права

– Власници отете имовине, већином жене, иселили су се у Аустралију, Сједињене Америчке Државе, Канаду, Републику Хрватску и друге државе, имају њихово држављанство и тражиће заштиту од тих демократских, правно уређених држава, тржишне економије и гарантоване приватне својине. Као заговорници евроатлантских интеграција, очекујемо да надлежни органи Црне Горе хитно донесу одлуку о повраћају отете имовине, што је услов без којег се не може у поглављима 23 и 24 процеса придруживања Европској унији, закључује Цветко Павловић.

Pavlović podsjeća da su 29. maja otvoreno pitali predsjednika države Jakova Milatovića "da li ste za to da se oteta imovina u Spičanskom polju vrati vlasnicima".

Podsjećamo, kaže Pavlović, Milatovića i Abazovića da su Spičani željni pravde duže od njihovih godina života zajedno.

Pavlović navodi da je Milatović odgovorio i istakao da podržava Spičane u vraćanju njihove otete imovine u Spičanskom polju.

–Uz puno razumijevanje za vaše nezadovoljstvo sporom primjenom Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, pružamo punu podršku i Vama i svim drugim ranijim vlasnicima imovine, da se ti postupci što prije i u skladu sa zakonom riješe – naveo im je u odgovoru Milatović.

image
v - privatna arhiva

Međutim, kako u ime vlasnika tvrdi Pavlović, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović grubo krši ljudska prava u angažovanju da se vrati oteteta imovina, i uopšte se ne oglašava na njihove pozive.

– To je i razlog što smo bili prinuđeni da obavijestimo države Kvinte, koje vrše monitoring procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i Delegaciju EU u Crnoj Gori, koja će obavijestiti sve države članice. Upozoravamo i opominjemo Abazovićevu vladu i građane Crne Gore da će vlasnici otete imovine koji se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji i Republici Hrvatskoj, a čiji su državljani, pokrenuti postupke za povraćaj otetog preko tih država. Mi, kao četvrta i peta generacija, naslednici naših predaka kojima je oteta imovina u Spičanskom polju, grubo smo diskriminisani brutalnom opstrukcijom vladavine prava u procesu povraćaja otete imovine od strane Vlade Crne Gore, njenog Ministarstva finansija i njegove Komisije za povraćaj otete imovine. Sve ovo u cilju iseljavanja i etničkog čišćenja istorijski utemeljenog starosjedilačkog stanovništva, i preko građevinske mafije – izgradnje stanova za strane državljane, koji su se doselili nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, isto kao u slučajevina devastacije mediteranskog prostora Budve, Kastel Lastve i čitavog Crnogorskog primorja, ističe Pavlović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:31