Novica Vuković / - MF
24/05/2024 u 10:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vuković: Računovodstvena i revizorska profesija važna u kreiranju poslovnog ambijenta

Računovodstvena i revizorska profesija veoma je važna u kreiranju poslovnog ambijenta i udruženim snagama možemo da napravimo značajne iskorake u cilju unaprjeđenja ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori, poručio je ministar finansija, Novica Vuković.

Govoreći na konferenciji, u okviru IX Međunarodnog simpozijuma računovođa i revizora Crne Gore, ministar Vuković saopštio je da je Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore, kao nosilac javnih ovlašćenja u oblasti računovodstva i revizije, prenesenih od strane Vlade, veoma važan partner države u kreiranju i razvoju računovodstveno-revizorske profesije u Crnoj Gori.

Vuković je naglasio da Ministarstvo finansija i Institut dijele zajedničke vrijednosti i ciljeve, usmjerene na profesionalno unaprjeđenje znanja i vještina u ovoj oblasti, pravnog i privrednog ambijenta, kao i kvaliteta finansijskog izvještavanja i da će  na temelju takvih vrijednosti jačati i dugogodišnju saradnju.

On je ukaza i na važnost  podrške koju tim Svjetske banke  iz Centara za reformu finansijskog izvještavanja (CFRR) u sferi računovodstva, finansijskog izvještavanja, revizije i nadzora nad revizijom ali i reformskih aktivnosti u sektoru državnih preduzeća, pruža Crnoj Gori, naročito u kontekstu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa relevantim direktivama i uredbama same Unije u pomenutim oblastima.

Nikić: Nepovoljna kretanja ne idu u prilog ekonomskoj stabilnosti

- Pored uspostavljanja regulatornog okvira u skladu sa zahtjevima EU, Vlada Crne Gore posvećeno radi na jačanju korporativnog upravljanja, naročito u sektoru državnih preduzeća, unaprjeđenju finansijskog izvještavanja i izvještavanja o održivosti, računovodstveno-revizorske profesije, kao i jačanju uloge revizorskih odbora u državnim preduzećima i uspostavljanju efektivnog sistema nadzora nad revizijom, naveo je Vuković.

On je ocijenio da će se na ovaj način, u konačnom, povećati ne samo kvalitet finansijskih i revizorskih izvještaja, već i povjerenje stakeholdera, zainteresovanih investitora i sveukupne javnosti.

Poručio je da je Vlada Crne Gore snažno usmjerena na sprovođenje reformi u sektoru državnih preduzeća, sa ciljem veće  zaštite nacionalnog i opšteg interesa i uspostavljanja kvalitetnog sistema dobrog korporativnog upravljanja i adekvatnih mehanizama preko kojih bi država mogla efikasnije da upravlja državnim kompanijama.

Vuković je pohvalio je napore koje ISRCG ulaže, zajedno sa partnerima u organizaciju ovog događaja, koji je, kako je ocijenio, zavrijedio respektabilnu pažnju i interesovanje računovodstveno-revizorske profesije, akademske zajednice ali i države i šire javnosti, u čiju organizaciju ove godine je uključen i Centar za reformu finansijskog izvještavanja (CFRR).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 11:14