Vuković u Jerevanu / - VLADA CG
15/05/2024 u 18:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vuković u Jerevanu: Podstičemo ukupan ekonomski razvoj i put Crne Gore ka EU

Koordinisani napori sa EU i partnerskim međunarodnim finansijskim institucijama, kakva je EBRD, podstiču ukupan ekonomski razvoj Crne Gore i njen put ka EU, poručio je ministar finansija, Novica Vuković, na sastanku sa Markom Bovmanom, potrpedsjednikom za politiku i proširenje u EBRD-u.

Vuković sa potrpedsjednikom Bovmanom sastao se u okviru Godišnjih sastanaka Odbora guvernera EBRD-a u Jerevanu.

Tom prilikom, Vuković je zahvalio za snažno partnerstvo koje Crna Gora ima  sa EBRD-om već 21 godinu, kroz različite investicije u energetsku, putnu i željezničku infrastrukturu, trgovinu, agrobiznis kao i u sektoru malih i srednjih preduzeća i dosadašnju podršku u ukupnom iznosu od 804 miliona eura.

Kao posebno važnu naglasio je podršku EBRD-a za izgradnju druge dionice autoputa, projekta od strateškog značaja za našu zemlju koji će, kako je ocijenio, doprinijeti bržem ekonomskom razvoju Crne Gore.

Vuković je u Jerevanu poručio da agenda saradnje sa EBRD-om ostaje fokusirana na poboljšanje životnog standarda, njegovanje konkurentnih ekonomija otpornih na klimatske promjene, podršku privatnom sektoru, otvaranje novih radnih mjesta i ekonomsku inkluziju.

Vuković na Godišnjem sastanku Odbora guvernera EBRD u Jerevanu

Bovman je pohvalio ekonomske rezultate Crne Gore ostvarene tokom 2024. godine, iskazavši spremnost institucije koju predstavlja, da finansijski i tehnički, podrži projkete Crne Gore iz Plana rasta za Zapadni Balkan, a dogovoren je i nastavak saradnje u oblastima energetike i saobraćaja. Takođe je najavljena posjeta odbora direktora EBRD-a Crnoj Gori sredinom juna.

Ministar Vuković, u Jerevanu, se sastao i sa Šaimaom Al-Šeibijem, potpredsjednicom OPEC fonda, sa kojom je, između ostalog, razgovarao o potpisivanju Partnerskog okvira za državni i privatni sektor. Potpredjsednica Al-Sheiby poručila je da je saradnja kroz DPL aranžman samo početak saradnje sa Crnom Gorom i da će se ubuduće raditi na produbljivanju partnerstva sa međunarodnim investiciono razvojnim fondovima, koji bi pružili podršku i privatnom sektoru.

MMF: Ako Vlada ukine doprinose, PDV ide na 30 odsto

Tokom prva dva dana posjete Jermeniji, ministar Vuković, sa saradnicima, susreo se i sa rukovodstvom INTESA banke i Citi Banke, prezentujući investicione potencijale i težnju Crne Gore da istovremeno  kreira povoljne uslove kako za međunarodne partnere, tako i za domaću privredu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 12:37