Vuković u Vašingtonu / - FOTO: MF
18/04/2024 u 16:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vuković u Vašingtonu: Vlada posvećena razvojnim projektima koji će doprinijeti većoj integraciji u međunarodna tržišta

Ministar finansija Novica Vuković poručio je da je snažno opredjeljenje Vlade da se posveti projketima koji će imati značajan razvojni uticaj, donijeti opipljive ekonomske koristi za Crnu Goru i njenjoj većoj integraciji u međunarodna tržišta.

On se tokom radne posjete Vašingtonu sastao se sa menadžmentom renomiranih kreditnih agencija, Moody`s i Standard and Poor`s (S&P).
- U razgovoru sa Sarahom Carlson, potpredsjednicom Moody`s-a, konstatovano je da je crnogorska ekonomija pokazala značajan stepen otpornosti u posljednje dvije godine, naročito uzimajući u obzir snažna geopolitička i globalna ekonomska dešavanja - saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Na sastanku sa Frankom Gillom, predstavnikom Standard and Poor`s-a, saopšteno je da je prepoznat značajan napredak Crne Gore u pogledu upravljanja finansijama i javnim dugom, zbog čega su i u posljednjem izvještaju, povećani izgledi Crne Gore sa stabilnih na pozitivne.

- Na sastancima sa rukovodstvom najuglednijih kreditnih rejting agencija, ministar Vuković poručio je da je cilj Crne Gore da se u narednom periodu dodatno podstakne ekonomski rast i osnaži fiskalni učinak - navodi se u saopštenju.

U fokusu oba sastanka bili su i načini na koji će Crna Gora dodatno unaprijediti ekonomsku sliku, sa akcentom na kapitalne projekte, gdje je prioritetnim ocijenjen nastavak izgradnje auto-puta.

- Razgovarano je i o aktuelnim izazovima na globalnom nivou, kao i o uticaju odliva ruskih i ukrajinskih turista na ekonomiju Crne Gore, ali i o predstojećim obavezama iz evropske agende - dodaje se u saopštenju.

Tim Ministarstva finansija, na čelu sa ministrom Vukovićem, u Vašingtonu se sastao i sa potpredsjednikom Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation- IFC), Alfonsom Graciom Morom i saradnicima.

- Tom prilikom analizirana je dosadašnja saradnja Crne Gore sa ovom korporacijom, kako u oblasti pružanja konsultantskih usluga, tako i po pitanju redovnog izvršenja obaveza po osnovu povećanja kapitala Crne Gore u IFC-u - piše u saopštenju.

Na sastanku su se osvrnuli i na pristupanje Crne Gore Međunarodnoj asocijaciji za razvoj (The International Development Association- IDA) tokom 2023. godine iz kojeg je proistekla obaveza uplate 1 milion USD, u skladu sa čime je prva rata blagovremeno i uplaćena.

Potpredsjednik Mora, iskazao je spremnost da IFC i ubuduće, kroz partnerstvo i ekspertizu, podrži nove projekte, sa fokusom na energetiku i zelenu ekonomiju.

Vuković i Fragkogianis se složili: Grčka spremna da ulaže, Crna Gora otvorena za investicije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 01:00