Željezarci ( / - ŽELJEZARCI (FOTO: BILJA BRAšNJO)
11/01/2023 u 15:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Željezarci poručili: Nema prekida štrajka dok ne dobijemo stalno zaposlenje

Mi smo se borili za naša radna mjesta, tako da je nama isto da li je vlasnik imovine Toš čelik ili Elektroprivreda. Sa krova fabrike možemo da uđemo samo u pogone, kući nećemo ići, naveo je predstavnik radnika Ivan Vujović

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora Tosjali grupe i Elektroprivrede Crne Gore, 30. decembra prošle godine, nije prekinulo protest radnika, započet 2. juna s namjerom da sačuvaju radna mjesta i imovinu Željezare, prenosi portal RTCG.

Nijesu ih pokolebala ni u međuvremenu uručena rješenja o prestanku radnog odnosa, ni dugo trajanje pregovora o kupovini fabrike, pa sada stripljivo čekaju da se obećanja o njihovom radnom angažovanju i ostvare.

Radnici se nijesu borili da Elektroprivreda preuzme imovinu fabrike, a da oni ostanu na ulici, kazao je njihov predstavnik Ivan Vujović Radiju Crne Gore.

- Mi smo se borili za naša radna mjesta, tako da je nama isto da li je vlasnik imovine Toš čelik ili Elektroprivreda. Sa krova fabrike možemo da uđemo samo u pogone, kući nećemo ići, kategoričan je Vujović.

Elektroprivreda do 15. januara treba da uplati prvu ratu od 15 miliona eura za kupovinu fabrike, nakon čega može da raspolaže imovinom. Vujović, očekuje da 230 radnika tada dobije poziv za razgovor o povratku na radna mjesta.

- Kad kažem na naša radna mjesta, mislim na pogone koji su planirani da i dalje rade, jer znamo da Čeličane više neće biti. Mi smo obučeni i za druge pogone, tako da se nadamo da će to biti prioritet i za Elektroprivredu. Nas ne interesuje na koje ćemo radno mjesto biti raspoređeni, ono što je najbitnije da 230 radnika dobije stalno zaposlenje. Nećemo dozvoliti da nas angažuju na mjesec, dva i poslije kažu da im nijesmo potrebni. Sigurno nećemo dozvoliti da u fabriku uđe neko prije radnika Željezare, ističe Vujović.

Elektroprivreda je imovinu Željezare od Tosjali grupe kupila za 20 miliona eura. Učinila je to zbog energetskog potencijala kojim raspolaže nekadašnji proizvođač čelika, i najavila izgradnju solarne elektrane, a u saradnji sa inostarnim partnerom i sklapanje solarnih panela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 15:03