/ foto - M.L.V.
09/12/2023 u 16:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Značajan pad prometa i suprotni smjerovi indeksa

Vlada planira da se do kraja godine zaduži između 150 i 200 miliona eura u cilju servisiranja svih obaveza, uglavnom preko domaćih banaka

Značajan pad prometa i suprotni smjerovi indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je iz Vlade najavljeno da će naredne nedjelje biti utvrđen predlog budžeta za sljedeću godinu. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 neznatno je oslabio na 1.058,93 poena, dok je MONEX blago ojačao na 15.525,18 boda.

Promet je iznosio 125,62 hiljade eura i bio je 2,3 puta manji od prošlosedmičnog.

Gubile su akcije Port of Adrie 2,6 odsto na 22 centa, dok su dionice Jugopetrola, Hipotekarne banke i Luke Kotor ostale na prošlosedmičnom nivou od 12 eura, šest eura i osam eura. Vrijednost nijesu mijenjale ni akcije Crnogorskog Telekoma i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, koje su u petak koštale 1,8 eura, odnosno 1,22 eura.

Trgovano je i akcijama Hotelske grupe Budvanska rivijera, Sveti Stefan hotela i Instituta crne metalurgije, koje su koštale 7,07 eura, odsnosno 4,11 eura i 92 centa.

Ministar finansija Novica Vuković najavio je da će Vlada tokom sljedeće sedmice utvrditi predlog budžeta za narednu godinu, ali nije želio da otkriva koliki će on biti.

"Nastojali smo da kroz kapitalni budžet prepoznamo zrele projekte koji će zaista imati učinak u sljedećoj godini, a za sve detalje imaćemo prilike da podrobno razgovaramo", rekao je Vuković.

On je kazao i da je uspješno završena saradnja sa domaćim bankama oko zaduženja do 200 miliona eura u ovoj godini, i da će ti detalji biti uskoro poznati.

"Apsolutno je sve završeno, sa njima je vrlo uspješna saradnja, uslovi su vrlo povoljni, povoljniji značajno, sve će biti vrlo brzo objavljeno, budite sigurni, to je cilj ove Vlade", naveo je Vuković.

Nakon toga je za ponedjeljak zakazana prva ovogodišnja aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 20 miliona eura.

Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 11. jun naredne godine.

Ministarstvo finansija može odlučiti da otkupi državne zapise ove emisije prije roka njihovog dospijeća, kao i da u toku aukcije odluči da proda veći broj državnih zapisa od broja koji je emitovan.

Vlada planira da se do kraja godine zaduži između 150 i 200 miliona eura u cilju servisiranja svih obaveza, uglavnom preko domaćih banaka.

Iz Ministarstva finansija u četvrtak je objavljena informacija da je ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra iznosio 3,98 milijardi eura ili 60,18 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Ukupan državni dug sa depozitima, na kraju septembra je iznosio 3,75 milijardi eura ili 56,6 odsto BDP-a”, navedeno je u novom izvještaju Ministarstva.

Spoljni dug je iznosio 3,59 milijardi eura, odnosno 54,25 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 393,14 miliona eura ili 5,93 odsto BDP-a.

Depoziti su na kraju septembra iznosili 237,33 miliona eura, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost na kraju septembra 67,94 miliona eura ili 3,58 odsto BDP-a.

“Tokom trećeg kvartala došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na drugo tromjesečje za 37,71 milion eura. Smanjenje duga posljedica je redovne otplate obaveza po osnovu duga i činjenice da nije bilo dodatnih zaduženja tokom trećeg kvartala”, navodi se u izvještaju.

Ove sedmice je objavljeno i da je Uprava prihoda i carina (UPC) od januara do kraja novembra naplatila 2,33 milijarde eura u bruto iznosu, što je 430 miliona, odnosno 22,5 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Ostvarena naplata za 11 mjeseci ove godine premašila je i plan prihoda 333 miliona, odnosno 16,6 odsto.

„U ovom periodu realizovane su sve planirane aktivnosti, uz blagovremenu naplatu budžetskih sredstava. Zbog povećanja efikasnosti naplate prihoda, UPC kontinuirano sprovodi aktivnosti za unapređenje i sprovođenje mjera za jedinstvenu primjenu poreskih i carinskih propisa“, rekli su iz UPC.

Sedmicu je obilježila i informacija da je Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG), na vanrednoj sjednici, za vršioca dužnosti izvršnog direktora kompanije izabrao Zorana Šljukića.

Šljukić je za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovan nakon što je dosadašnji izvršni direktor, Nikola Rovčanin, napustio tu poziciju zbog preuzimanja funkcije poslanika u Skupštini.

Montenegroberza je ove sedmice objavila bilten, prema kojem je ukupan promet na tom tržištu u novembru iznosio 714,45 hiljada eura i bio 32,48 odsto manji u odnosu na oktobar.

U poređenju sa novembrom prošle godine, promet je niži 94,91 odsto, a prosječan dnevni je iznosio 35,72 hiljade eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:58