Dritan Abazović
28/11/2023 u 07:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Vezu kriminala i ranije vlasti najbolje pokazuje "Skaj" prepiska

Komunikacija preko “Skaj” aplikacije već duže je u fokusu javnosti zbog veza državnih zvaničnika sa kriminalnim krugovima i upliva crnogorskih mafijaških klanova u zvanične strukture

Pribavljanje "Skaj" prepiski jedno je od najvećih dostignuća 43. Vlade Crne Gore, kazao je bivši premijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

"Napominjem da sam lično u dva navrata, ali i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, razgovarao u sjedištu EUROPOL-a u Hagu sa rukovodstvom te institucije. Ovi razgovori bili su ključni u smislu povratka povjerenja naših važnih međunarodnih partnera u crnogorske bezbjednosne institucije i tužilačku organizaciju. Uslijedila je nova serija ustupanja SKY prepiski crnogorskim institucijama koje na najbolji način pokazuju umiješanost kriminogenih struktura u vlast prije 30. avgusta 2020. godine. Građanima poručujem da uz kokice prate sve ono što će u narednom periodu isplivati jer ono što je objavljeno nije ništa spram onoga što će vidjeti u narednom periodu", kazao je Abazović, piše portal RTCG.

Podsjetimo, komunikacija preko “Skaj” aplikacije već duže je u fokusu javnosti zbog veza državnih zvaničnika sa kriminalnim krugovima i upliva crnogorskih mafijaških klanova u zvanične strukture. Pritom se iz te prepiske vide i detalji koruptivnih aranžmana, torture u policiji, pripreme ubistava rivala, ali i veza sudskih zvaničnika sa mafijaškim grupama. 

Ova aplikacija ima određene specifičnosti, poput toga da u mobilnom telefonu bude sakrivena kao kalkulator, a da sadržaj komunikacije bude automatski izbrisan kada se unese pogrešna šifra.

Kod ove aplikacije ključan je algoritam za šifrovanje.

Prema belgijskim tužiocima, postoji više od 70.000 “Skaj ECC” uređaja aktivnih širom svijeta, uglavnom u Evropi, Sjevernoj Americi, Centralnoj Americi, a posebno u Kolumbiji i na Bliskom istoku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. februar 2024 10:31