Zatvor, ilustracija / - MIćKO VUJISIć
30/11/2023 u 08:00 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokat Lekić: Podnijeta inicijativa nadležnima za amnestiju, potpise dalo 589 zatvorenika

Već duži vremenski period od strane Parlamenta Crne Gore, kako ističe, nije usvajana amnestija, odnosno nije donošen Zakon o amnestiji.

Advokat Damir Lekić dostavio je predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću i ministru pravde Crne Gore Andreju Miloviću pisanu inicijativu da u skladu sa njihovim predizbornim obećanjima preduzmu sve radnje iz svoje nadležnosti kako bi se u što kraćem roku stekli uslovi da se u njen dnevni red najprije uvrsti, pa zatim eventualno i izglasa Zakon o amnestiji,.

- I to po mogućnosti onaj najširi o punoj amnestiji, a koji bi povoljno uticao i tretirao položaj zatvorenika u pomenutoj upravi gdje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, a naročito koji bi pozitivno. Kao zastupnik velikog broja zatvorenika koji izdržavaju kaznu zatvora u Upravu za izvršenje krivičnih dostavio sam navedenu pisanu inicijativu. U prilog ove inicijative dostavio sam i potpise tih zatvorenika koje predstavljam. Za sad je potpise dalo 598 zatvorenika koji izdržavaju kaznu zatvora- naveo je Lekić za portal Dan.

Već duži vremenski period od strane Parlamenta Crne Gore, kako ističe, nije usvajana amnestija, odnosno nije donošen Zakon o amnestiji.

- Naročito ne onaj najširi o punoj amnestiji, pa na ovaj način zatvorenici u skladu sa zakonom pokušavaju da doprinesu da se u određenom bližem vremenskom periodu on od strane nadležnih državnih organa ipak donese, a sve u cilju poboljšanja njihovog položaja u pomenutoj upravi, a naročito kako bi neki, koji bi na to svakako imali pravo, imajući u vidu sve okolnosti, završili sa izdržavanjem zatvorske kazne, te bili otpušteni iz navedene ustanove svom domu.Na ovakav čin zatvorenici su se između ostalog odlučili ne samo zato što amnestija, posebno ona puna, nije od strane nadležnih državnih organa usvajana već duži vremenski period, već i zato što nažalost u odnosu na njih, takođe duže vrijeme, ne funkcionišu ni ostali instituti propisani zakonom koji im poboljšavaju položaj i tretman tokom izdržavanja kazne, naročito uslovni otpust, koji je zbog bezbjedonosne procjene Uprave policije Crne Gore, koju policija daje bez bilo kakvog obrazloženja i koja je u većini slučajeva negativna, postao neprimenljiv i samo “mrtvo slovo na papiru”, budući da se zbog ove u većini slučajeva negativne, a ničim potkrijepljene, po difoltu i neustavne (vodi se postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pred Ustavnim sudom Crne Gore) bezbjedonosne procjene, molbe za puštanje na uslovni otpust podnijete sudu nasumice odbijaju kao neosnovane (vrlo rijetko, gotovo nikad, se usvoje). Ta bezbjedonosna procjena je nažalost postala samo mehanizam koji se koristi da se ovim podnjetim molbama ne udovolji. A slična je situacija i sa drugim institutima, koji tretiraju položaj zatvorenika tokom izdržavanja kazne, a nakon pravosnažnog okončanog postupka- pojasnio je Lekić.

Odredbom čl. 130 st. 1 KZ CG propisano je da se licima koja su obuhvaćena aktom amnestije daje oslobođenje od krivičnog gonjenja ili potpuno ili djelimično oslobođenje od izvršenja kazne, zamjenjuje se izrečena kazna blažom kaznom, daje se rehabilitacija ili se ukidaju pojedine ili sve pravne posljedice osude. Stavom 2 iste zakonske odredbe propisano da se amnestijom mogu ukinuti sljedeće mjere bezbjednosti: zabrana vršenja poziva, djelatnosti i dužnosti, zabrana upravljanja motornim vozilom i protjerivanje stranaca iz zemlje.

- Ove pisane inicijative sa potpisima dostavljam medijima, kako bi se upoznali sa njihovom sadržinom, a nadam se da će ovi visoki državni funkcioneri kojima su upućene ove inicijative, te poslanici u Skupštini Crne Gore imati sluha i osjetiti realnu potrebu zatvorenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Podgorica, Spuž, a svakako i Bijelog Polja, te preduzeti sve radnje iz svoje nadležnosti, da u što kraćem roku u Skupštinskoj proceduri bude uvršten Zakon o amnestiji i to onaj u najširem smislu, koji će se zatim glasati, a na kraju, kao takav i izglasati, odnosno usvojiti- naveo je Lekić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:59