/ - OTVORI GALERIJU SLIKA/- SKY-ILUSTRACIJA PORTAL DAN, SHUTTERSTOCK, FACEBOOK,
19/01/2024 u 23:36 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokati: Obustaviti postupak protiv Božovića, Lazovića i grupe, SKY nije i ne može biti dokaz

Svi optuženi su negirali navode optužnice i usaglasili se sa advokatima da ovaj postupak treba obustaviti i da u ovoj optužnici nema dokaza, da je nepotpuna

Pred podgoričkim Višim sudom danas je održana kontrola optužnice protiv predsjednika Opštine Budva Mila Božovića i grupe, zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca droge.

Postupak vodi sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, uz nju su prisutni i sudija Igor Đuričković i Nenad Vujanović.  Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je predalo optužnicu protiv 21 osobe. Kontrola optužnice je trajala od 12 do 21 čas. 

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

Svi optuženi su negirali navode optužnice i usaglasili se sa advokatima da ovaj postupak treba obustaviti i da u ovoj optužnici nema dokaza, da je nepotpuna.

Božović: Predrag Šuković je bio moj saradnik, SDT me povezuje sa "kavčanima" koji su ubili moje prijatelje

Advokati su ukazali da optužnica nije precizna, da je uopštena, bez konkretizacije djela i opisa. Istakli su da su za ista ova djela koja baš ova optužnica sadrži pokrenuti i drugi postupci, što je protivzakonito. Oni su naglasili da SKY nije dokaz i da je putem međunarodne pravdne pomoći pribavljena informacija a ne dokaz.

Lazović negirao optužbe: Ovo je zavjera protiv mene i porodice, politička trgovina, unaprijed sam osuđen

SDT: "POTVRDITI OPTUŽNICU"

Državni tužilac Jovan Vukotić, upućen na rad u specijalno tužilaštvo, kazao je da su svi dokazi prikupjeni na zakonit način.

- Smatram da su svi dokazi pribavljeni u skladu sa zakonom i Evropskoj konvenciji za međunarodnu saradnju sa dopunskim protokolom, koji je u skladu sa članom 9. Ustava Crne Gore, koji ima primat nad domaćim zakonodavstvom. Predlažem da se optužnica potvrdi - kazao je tužilac.

Branilac okrivljenog Mila Božovića, advokat Miroje Jovanović rekao je da je sudu primjedbe na optužnicu dostavio u pismenoj formi.

Knežević: Jedini sam koji je SKY pratio uživo, nikome nisam odavao podatke, spriječio sam ubistva

- Predlažem sudu da odluči da nema mjesta optužbi i da se krivični postupak obustavi jer nema dokaza da je Milo Božović osnovano sumnjiv. Osnovni uslov da bi se potvrdila optužnica, je da nije bilo propusta u istrazi. Specijalni tužilac uopšte nije provjeravao navode odbrane. SDT je odbio da se u istrazi pribave transkripti sa nedavnih sjednica Odbora za bezbjednost, odnosno iz ‘gluve sobe‘ na kojima je Božović učestvovao i imao izlaganje. Veoma važno je da istaknem. Zbog čega nije pribavljeno izlaganje iz ‘gluve sobe‘, sa sjednica Odbora za bezbjednost - upitao je on.

Naglasio je da je SDT pokušao da svoje tvrdnje pretoči u dokaze.

 - To se odnosi na navodnu identifikaciju brojeva. Ako je zabilješka SDT-a kao dokaz, doći ćemo u apsurdnu situaciju da je i optužnica dokaz. U optužnici nema dovoljno dokaza za osnovanu sumnju. Tužilac je uzeo jednu komunikaciju navodno jednog lica sa samim sobom; ‘Ej, kako si tetak‘. Materijal koji se tiču odnosa Mila Božovića sa ostalim optuženim, tužilac je pred ovim vijećem rekao da je sve materjale pročitao. Tužilac je sam sebe doveo u kontradiktornost. Mogao je tužilac da donese zaključak da se oni međusobno ne podnose. Prema tim dokazima iz komunkacija, ne samo da nema grupe, već su jedni drugima neprijatelji. Govorim o grupi Mila Božovića. Kako ovo tužilac nije pročitao. Istraga nije zakonito sprovedena. Odbrana traži da se pribavi što je govorio Milo Božović u gluvoj sobi o ostalim optuženima. Božović je sve rekao na javnim sjednicama Odbora za bezbjednost. Odbrana ne može pribaviti što je rekao u ‘gluvoj sobi‘ ali tužilac može. Božović je sve vrijeme nezakonito praćen od ANB-a -  kazao je Jovanović.

Advokat Dragoljub Đukanović, branilac Ljuba Milovića, rekao je da ovaj krivični postupak treba obustaviti.

 - Smatram da ovaj postupak treba obustaviti jer nema dokaza da su svi optuženi osnovano sumnjivi. Prvi sporan dokaz su službene zabilješke koje je pravio MUP Crne Gore, koji je sebi dao za pravo da identifikuje navodne korisnike navodnih komunikacija. Dajte mi jedan podatak da je od bilo koga oduzet jedan telefon ili jednu kutiju u kojoj je bio zapakovan telefon. Toga nema. Mislim da sve ove dokaze morate izdvojiti kao pravno nevaljane. Tu je tačka. Ne postoji način da se eksel tabela nazove originalom i da se sudi na tom osnovu. Svi bi mogli da pišemo dan i noć i da sastavljamo eksel tabele. Tražim original eksel tabelu, tražim server i lice koje je to uradilo. Mi imamo samo kopiju nečega što se zove eksel tabela i ne može se ispitati. Ne može biti dokaz ono što nije u originalu i što se ne može ispitati. Ovo je sasvim dovoljno da se obustavi krivini postupak - stav je advokata Đukanovića.

"OPTUŽENI SU JEDNI DRUGIMA NEPRIJATELJI"

Advokat Jovanović smatra da je SDT ignorisalo v set dokaza koji se odnose upravo na predmet optuženja, odnosno na njihove tvrdnje o aktivnostima tog političara u Odboru za bezbjednost.

- Ovo direktno ukazuje na činjenicu da tužilaštvo nije prikupljalo dokaze u korist odbrane - a što je bilo dužno, posebno imajući u vidu činjenicu da se predmetni dokazi odnose direktno na inkriminaciju. Ako je zabilješka SDT-a kao dokaz, doći ćemo u apsurdnu situaciju da je i optužnica dokaz. U optužnici nema dovoljno dokaza za osnovanu sumnju. Odbrana Mila Božovića se mogla provjeriti uvidom u druge predmete i najobičnijim čitanjem iz dnevne štampe - smatra advokat.

On je naglasio da je tužilac uzeo jednu komunikaciju navodno jednog lica sa samim sobom; ‘Ej, kako si tetak‘... Tužilac je pred ovim vijećem rekao da je sve materijale pročitao.

-Tužilac je sam sebe doveo u kontradiktornost. Mogao je tužilac da donese zaključak da se oni međusobno ne podnose. Prema tim dokazima iz komunkacija, ne samo da nema grupe, već su jedni drugima neprijatelji. Govorim o grupi Mila Božovića. Kako ovo tužilac nije pročitao?, kazao je Jovanović.

Smatra da istraga nije zakonito sprovedena i tražio da se pribavi šta je Božović govorio u gluvoj sobi o ostalim optuženima.

"SKY NIJE DOKAZ"

Advokat Marko Radović, branilac okrivljenih Radoja Zvicera, Darka Kneževića, Božidara Jabučanina i Ivana Mijatovića, kazao je da je očekivao od  tužioca da će nešto više reći "jer optužnica ne sadrži konkretizaciju".

- Skaj komunikacija ne može da se koristi kao dokaz. Čvrsto i dalje stojim i sve više sam u pravu. Komunikacije se moraju konkretizovati. Tužilac uopšteno navodi u optužnici da su optuženi komunicirali i da je droga njihova. Mora se navesti da između koga i kada. To nije tačno. Ove komunikacije su stigle u SDT-u prije tri godine. Tužilaštvo nije dalo objašnjenje za krivična djela koja su izvršena u inostranstvu. Za Zvicera se navodi u optužnici da je saizvršilac u svakom krivičnom djelu što se tiče droge, a nije član kriminalne organizacije. Sada imam novu optužnicu da je Zvicer osnovao kriminalnu organizaciju za distribuciju droge iz Ekvadora i to radnjama koje se tiču iz ove optužnice. Ko se ovdje snađe, ja ću natjerati sve moje branjenike da priznaju sva krivična djela. Tužilac proizvoljno tvrdi da su se okrivljeni bavili prenosom droge iz Ekvadora. Ko će ovo da sudi -  kazao je on.

Radović smatra da Tužilaštvo tovari sud predmetima.

"SKY NIJE DOKAZ"

Advokatica Bojana Franović Kovačević, branilac okrivljenih Mila Božovića, Ljuba Milovića, Ivana Stamatovića i Nebojše Bugarina, rekla je da Skaj komunikacija, kao jedini dokaz u ovom predmetu, nije pribavljena po domaćem zakonodavstvu.

 - Činjenica je da je materijal koji proizilazi iz skaj komunikacija, ne mogu biti dokaz - poručila je Franović.

Ona se detaljno osvrnula  na Europol i Euro džast.

- Postoji nešto što se zove ugovor Crne Gore sa Europolom i Eurodžastom. Postupak istrage SDT je otvorio na osnovu podataka Europola, a potom ih osnažio na osnovu podataka Eurodžasta, da imaju snagu dokaza. Oblast saradnje je definisana isključivo kao informacije. U skladu sa konvencijom iz Budimpešte napravljena je gradacija između informacije, podataka i dokaza, a ne da informacije bude kao dokaz jer one to nisu - pojašnjava Franović.

NAVODI ISTRAGE:

Podsjećamo, optužnica je podignuta i protiv Radoja Zvicera, Ljuba Milovića, Milete Ojdanića, Ivana Stamatovića, Nebojše Bugarina, Petra Lazovića, Dejana Kneževića, Milana Popovića, Miloša Mišurovića, Marka Novakovića, Ivana Nikolića, Gorana Stojanovića, Božidara Jabučanina, Aleksandra Kekovića, Vladimira Bajčete, Tihomira Adžića, Filipa Zindovića, Darka Kneževića, Ivana Mijatovića i Dražena Milovića.

Prema navodima SDT-a,  optuženi Mijatović je navodno u jednoj turi ​​​​​obezbijedio da se 100 kilograma kokaina u vlasništvu Božovića, prenese od luke u Lisabonu do grada Costa da Caparica u Portugalu.

U taj transfer je, kako istraga sumnja, bila uključena,još jedna osoba. Međutim njen identitet je za sada nepoznat. 

Prema navodima SDT, to lice je navodno  9. maja 2020. godine, oko trideset minuta nakon ponoći, sa broda “MSC Fantazija”, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustila šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo 100 pakovanja kokaina.

- Na način što je lice koje je na kriptovanoj aplikaciji ‘SKY ECC’ koristilo pin TL9TOH, postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, 9. 5. 2020. godine, oko 00.30 časova... spustilo šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo ukupno 100 pakovanja opojne droge kokain- navodi su optužnice.

Daljim istražnim radnjama SDT je došlo do sumnje da jtaj kokain bio Božovićev i da ga je čamcem preuzela nepoznata osoba. 

Prema ranijim informacijama iz tužilaštva, neki od optuženih u ovom predmetu se terete za više krivičnih djela. 

-Lj. M., M. O., I. S., N. B., P. L., M. P., B. J., M. M., A. K., V. B., G. S., D. M., F. Z., I. N., T. A., M. N., D. K., M. B., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv Lj. M., M. O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - oko 4 t i 300 kg kokaina, protiv Lj. M., I. S., M. O., B. J. i M. N., za krivična djela pranje novca - oko sedam miliona eura, protiv M. M., A. K. i Lj. M., za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, protiv D. K., za krivična djela odavanje tajnih podataka i protiv D. K., za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, izvršena je u periodu od 2019. do februara 2021. godine, u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike - saopštio je ranije specijalni državni tužilac Vukas Radonjić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:55