Dragan Kovačević / - DAN
10/04/2024 u 12:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Apelacioni sud: Odbijena žalba SDT-a protiv rješenja o jemstvu za Dragana Kovačevića

Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovanu žalbu Specijalnog državnog tužilaštva, izjavljenu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici kojim je usvojeno jesmtvo za Dragana Kovačevića.

- Nakon sjednice vijeća održane 05.04.2024.godine, Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovanu žalbu Specijalnog državnog tužilaštva, izjavljenu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici Ks.br.35/21 od 13.03.2024. godine. Rješenjem Višeg suda u Podgorici usvojen je predlog branioca okrivljenog Dragana Kovačevića da se optuženi pusti na slobodu uz određivanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na nepokretnostima u svojini optuženog i drugih njemu bliskih lica, ukupne procijenjene vrijednosti od 591.615,00 eura - navodi se na sajtu Apelacionog suda.

Kovačević negirao optužbe: Nisam imao ni želju ni volju da se bavim kriminalom

Dodaju da rješenjem Višeg suda je određeno da će optuženom Kovačeviću biti ukinut pritvor po pravnosnažnosti rješenja, a nakon što Uprava za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Podgorica, Cetinje i Budva upišu hipoteku na nepokretnostima u korst Države Crne Gore.

Viši sud prihvatio jemstvo: Kovačević ostaje u pritvoru do pravosnažnosti odluke

- Određeno je da će se jemstvo ukinuti i optuženi staviti u pritvor, ako na uredan poziv ne dođe, a izostanak ne opravda, ili ako se protiv njega, nakon što je ostavljen na slobodi, pojavi neki drugi zakonski osnov za pritvor, a ukoliko optuženi pobjegne, rješenjem će se odrediti da se vrijednost data kao jemstvo unese u poseban razdjel budžeta za rad sudova - pojašnjavaju iz Apelacionog suda.

Ističu da prvostepenim rješenjem optuženom Kovačeviću izrečene su tri mjere nadzora: zabrana napuštanja boravišta, obaveza povremenog javljanja Upravi policije- rukovodiocu Specijalnog policijskog odjeljenja svakog 1.u mjesecu i privremeno oduzimanje putne iprave-pasoša, koje mogu trajati dok postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude.

- Po nalaženju vijeća dugostepenog suda ponuđeno jemstvo u iznosu od 591.615,00 € uspostavljanjem hipoteke u korist Države Crne Gore za obezbjeđenje iznosa jemstva, zajedno sa izrečenim mjerama nadzora, predstavlja dovoljnu garanciju da se okrivljeni neće kriti ili pobjeći i tako ometati vođenje krivičnog postupka, te da će se odazivati na pozive suda - saopštili su iz pomenutog suda.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:20