provodjenje do kvona u osnovni sud / - SRDJAN BOLJEVIC
05/03/2024 u 12:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Apelacioni sud ukinuo rješenje Višeg suda za izručenje Do Kvona

Apelacioni sud Crne Gore je uvažio žalbu branilaca okrivljenog Do Kvon Hyeonga, i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici povodom odluke o njegovom izručenju. Predmet je vraćen na ponovno postupanje.

 - Apelacioni sud Crne Gore je nakon sjednice vijeća od 05.03.2024.godine, donio rješenje kojim je uvažio žalbu branilaca okrivljenog Kwon Do Hyeonga, ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici Kv.br.146/24 od 20.02.2024.godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje - navodi se na sajtu pomenutog suda.

Advokati Do Kvona: Odluka o izručenju je nezakonita, sud nije provjeravao tačnost činjenica koje mu je dostavio ministar

Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 20.02.2024.godine, dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku državljanina Republike Južne Koreje okrivljenog Kvon Do Hyeonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Sjedinjenih Američkih Država, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi Republike Južne Koreje.

Kralja "kripto valuta" Crna Gora izručuje SAD

Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.8 i 9 ZKP-a, jer nema jasnih i valjanih razloga o odlučnim činjenicama po pitanju redoslijeda prispijeća zamolnica.

Crna Gora izručila saradnika Do Kvona: Potraživan zbog prevara u finansijsko – investicionim uslugama

- Prvostepeni sud je naveo u obrazloženju rješenja da je zamolnica SAD-a za izručenje došla jedan dan ranije i to 27.03.2023. godine, u odnosu na zamolnicu Republike Koreje koja je prispjela 28.03.2023. godine, koji zaključak prvostepeni sud izvodi iz dopisa Ministarstva pravde od 13.02.2024. godine i iz akata na kojima su prijemni pečati sa datumima prijema. Međutim, nije dao razloge u pogledu sadržine akta Ministarstva pravde od 19.02.2024.godine i njegovih priloga, u kojem je navedeno da nije sporno da je preko Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Ministarstvu pravde dana 27.03.2023.godine dostavljena nota Ambasade SAD-a kojom se traži privremeno pritvaranje, a da je dan kasnije dostavljena nota Ambasade Republike Koreje koju prati molba za izručenje, ali da je Ministarstvo pravde Republike Koreje e-mailom dana 24.03.2023. godine dostavilo molbu za izručenje ovog okrivljenog na engleskom jeziku, a dana 26.03.2023. godine takođe e-mailom i na crnogorskom jeziku. Prvostepeni sud nije ovaj akt sa prilozima doveo u vezu i cijenio u skladu sa odredbom člana 6 stav 2 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima kojom je propisano da će domaći pravosudni organ postupiti po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć stranog pravosudnog organa i kad je zamolnica podnesena elektronskim sredstvom koje obezbjeđuje potvrdu o prijemu, ako može utvrditi njenu vjerodostojnost, a strani pravosudni organ je spreman da dostavi izvornik zamolnice u roku od 15 dana - navode u saopštenju Apelacionog suda.

Ministarstvo pravde: Kovač obmanuo javnost, dokumenti demantuju da je Južna Koreja prva tražila izručenje Do Kvona

Ddaju da su nejasni razlozi zbog kojih prvostepeni sud cijeni kao zamolnicu za izručenje, imajući u vidu da se istim traži privremeno pritvaranje.

- Što su dva različita formalna akta u smislu člana IV Konvencije o izdavanju krivaca koja je zaključena između Kraljevine Srbije i Ujedinjenih američkih država iz 1901 godine, koja se ima primijeniti u konkretnom slučaju, a što je sve značajno zbog utvrđenja redoslijeda zamolnica za izručenje - zaključuju u saopštenju Apelacionog suda.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 13:01