адвокат Небојша Асановић / - SRDJA BOLJEVIC
19/07/2023 u 12:07 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Asanović o Abazovićevom zahtjevu FBI: Riješiti stvari u našem dvorištu, pa tek onda tražiti pomoć drugih

Advokat Asanović napominje da ne postoji pravni okvi koji reguliše da službe drugih država djeluju u Crnoj Gori i rješavaju slučajeve

Mi moramo riješiti stvari u našem dvorištu, pa tek onda nači zakonski okvir da bi nam drugi pomogli, kazao je portalu "Dan" advokat i član Komsiije za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija advokat Nebojša Asanović, upitan da prokomentariše zahtjev premijera Dritana Abazovića da Federalni istražni biro (FBI) pomogne istražnim organima Crne Gore u otkrivanju nalogodavaca i ubica glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića.

On je istakao da treba da riješimo problem korupcije i kriminala koji je zastupljen u našim institucijama, pa tek onda tražiti međunarodnu pomoć. Sumnja da će FBI, moći da pomogne Crnoj Gori u rješenju ubistva Jovanovića, jer država ovim pokazuje nemoć da riješi slučaj.

- Ja sam skeptik, ali da ne bude da opstruiram, nek se pokuša sve što može da riješi i ubrza istragu ubistva Duška Jovanovića, ali sumnjam da može biti korisno. Država ovim sa jedne strane pokazuje nemoć da nije sposobna sama da riješi ubistvo, nego traži pomoć drugih. Nije dobro da se priznaje nemoć drugima, a ovakve situacije nisu uobičajene - kazao je advokat.

Premijer pisao Blinkenu o istrazi ubistva Duška Jovanovića; Abazović traži pomoć FBI

Asanović napominje da ne postoji pravni okvi koji reguliše da službe drugih država djeluju u Crnoj Gori i rješavaju slučajeve.

- Ne znam kako misle to da sprovedu, jer je za to potrebno i mijenjati zakone.Naši propisi ne omogućavaju da strana služba djeluje na teritoriji Crne Gore. Moraju se stvarati preduslovi, donositi zakoni, a postoje i neki drugi nalini međunarodne pravne pomoći. Postoje i opsturkcije tužilaštva i policije što se tiče istraga. Kao advokat porodice Jovanovića vidjeli smo da postoje opstrukcije i da niko za njih ne odgovara. Niko ne odgovara za to što nestaju dokazi. Opsturkcije pokazuju koliko nam je korupcija zahvatila sve pore države, to tek sad jasno vidimo. Nema tog FBI koji bi nam taj problem riješio - rekao je Asanović.

Poručuje da ni FBI nije svemoćan, te ističe da kod nas prvo treba riješiti problem kriminala i korupcije koji je prisutan u institucijama.

Kao član Komisije za napade na novinare i imovinu medija, kazao je da nemaju povratnu informaciju oko saslušanja Vesne Medenice i Veselina Veljovića.

- Smatram da institucije rade kao i ranije i da nije došlo do nekog pomaka, nego da stojimo na nuli. Potrebne su potpune promjene u policiji i tužilaštvu. Zašto se ne riješi zloputreba službenih spisa. Da bi se došlo do nekog rezultata treba se od nečeg krenuti. Mi moramo da riješimo kriminal i korupciju u našim institucijama i da ih očistimo. Treba dovesti nove ljude, jer sa ovima koji su trenutno u institucijama do odgovora i rješenja slučaja nije moguće. Treba prvo svoje probleme u svom dvorištu da počistimo ono što ne valja - zaključio je Asanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:22