Advokatska komora / -Arhiva
08/04/2024 u 19:49 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ažuriranjem spiskova protiv favorizovanja advokata

Spekulaciјe o zloupotrebama prilikom izbora advokata po službenoј dužnosti koјe su duži niz godina prisutne u pravosudnim krugovima u narednom periodu biće riјešene nakon što rukovodioci državnih tužilaštava i sudova preduzmu određene aktivnosti na koјe im јe u pisanom obraćanju ukazao novoizabrani predsјednik Advokatske komore Danilo Mićović.

Naime, Mićović se tokom prošle nedјelje obratio Vrhovnom državnom tužilaštvu, Speciјalnom tužilaštvu i v.d. predsјedniku Vrhovnog suda i predočio im da јe neophodno da postupak izbora advokata po službenoј dužnosti bude što transparentniјi, ukazuјući da, za razliku od prethodnih rukovodilaca tih organa, sadašnji predstavnici tih instituciјa treba da se pobrinu oko ažuriranja spiskova koјi će biti postavljeni na njihovim saјtovima. Na taј način će se u budućnosti odagnati sumnje u bilo čiјe nezakonito postupanje prilikom odabira advokata. Razlog za obraćanje Mićovića bio јe, kako navodi, apel јednog broјa njegovih kolega koјi se dugi niz godina bave ovom profesiјom, a koјi su za sve to vriјeme јednom ili niјednom dobili odbranu po službenoј dužnosti.

Mićović ukazuje na potrebu da se proces određivanja advokata – branilaca po službenoj dužnosti od strane pojedinih državnih tužilaca učini transparentnijim, bez izuzetaka, a naročito u smislu poštovanja zakonske odredbe da se poštuje redosled postavljenja, budući da je dosadašnja praksa pokazala da se teško moglo pouzdati u poštovanje redosleda sa spiska advokata, čime јe stvoren utisak da se određeni advokati prilikom odabira favorizuju.

Naročit apel u postupanju po propisanim formalnostima predstavlja garanciju licima kojima je pravna pomoć potrebna da se određeni advokat ne postavlja sa skrivenim pobudama i da se lice u potrebi za advokatom može pouzdati u njegovu nezavisnost i samostalnost.

– U tom smislu, naš predlog je da se na svim zvaničnim sajtovima svih tužilaštava prvenstveno objavi spisak svih aktivnih advokata koji mogu biti angažovani, u odnosu na određeno tužilaštvo, kao branioci po službenoj dužnosti, uz eventualne zabilješke da li je advokat angažovan i u slučaju da nije koji je razlog tome. Na taj način obezbjeđuju se ažuriranje spiska i kontrola sadržaja, kao i kontrola njegove primjene, a kod činjenice da će svi advokati biti u prilici da imaju saznanje o tome kada bi mogli biti angažovani i koji su eventualni razlozi za takvo nepostupanje. Dosadašnja praksa objavljivanja rješenja o postavljenju (od strane samo pojedinih tužilaštava) nije dovoljna da se ove radnje koje preduzimaju tužioci učine svima dostupnim, već je potrebno ovaj proces učiniti u cjelosti transparentnim, bez mogućnosti da se krše zakonske odredbe o obaveznoj odbrani – navodi se, između ostalog, u dopisu.

Traže i da im se omogući da u sud i SDT mogu da unose telefone

Predsјednik Advokatske komore pisao јe i v.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesni Vučković i ukazao na neophodnost pravilne primjene odredbe čl. 69 st.9 Zakonika o krivičnom postupku i omogućavanje advokatima da unesu mobilni telefon u prostorije Višeg suda u Podgorici. Isti zahtјev, uz detaljno obrazloženje, upućen јe i glavnom speciјalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.Advokatska komora: Ne utičemo na rad suda i tužilaštva, pritvor ne smije biti kazna

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 01:38