Једна од заплијењених пошиљки кокаина / - EPA
06/11/2023 u 18:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Balkanski kartel": Optužnica protiv 20 osoba, zaplijenjeni satovi i nakit

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) Srbije podiglo je optužnicu protiv 20 osoba pod sumnjom da su učestvovali u međunarodnoj trgovini oko sedam tona kokaina

Prema saopštenju Tužilaštva, riječ je o članovima organizovane kriminalne grupe "Balkanski kartel".

U Srbiji je do sada je uhapšeno 14 osoba protiv kojih je podignuta optužnica i oni se nalaze u pritvoru. Preostalih šestoro su u bjekstvu i za njima su raspisane su međunarodne poternice., piše Radio slobodna Evropa.

Najveći broj njih uhapšen je početkom maja i, prema saopštenju TOK, tereti se za šverc kokaina od decembra 2019. do avgusta 2020. godine, prenosi portal RTCG.

Zaplijene kokaina, koje se dovode u vezu sa ovim kartelom, bile su van teritorije Srbije.

Najveća zaplijena, oko 4,5 tona kokaina, bila je na ostrvu Aruba u karipskom moru. U Belgiji su zaplijenjene 1,2 tone kokaina, dok je 743 kilograma zaplijenjeno u Holandiji.

- Pored ove tri zaplijene, predmet optuženja je i velika količina oružja različite vrste automatskog, poluautomatskog, kao i municije i eksplozivnih TOK-a.

Odlukom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal optuženima su blokirani su svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina - stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona eura, skupocjeni satovi i nakit.

Iz Tužilaštva dodaju i da je ovaj postupak rezultat saradnje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal sa nadležnim pravosudnim organima Francuske, Arube, Belgije i Kraljevine Holadnije, kao i Europolom i Eurodžastom (Eurojust).

U operaciji "Taurus" Nacionalne policije Španije u saradnji sa američkom agencijom za borbu protiv droge DEA učestvovalo je više od 100 agenata, a sama operacija još traje.

Za razotkrivanje kartela bile su ključne informacije sa mobilne aplikacije Skaj.

- Prukupljani su krucijalni dokazi sa Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i drugi dokazi koji su neophodni za postupanje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, a čime je razbijen ovaj "balkanski kartel", precizirao je TOK.

Skaj aplikacija poslužila je kao prozor u tajne kanale komunikacije kriminalaca širom svijeta.

Belgijski i holandski detektivi su se nakon "krekovanja" Skaj aplikacije infiltrirali u komunikacije na aplikaciji i sredine februara 2021. godine su uživo čitali prepiske koje su se razmjenjivale na oko 70.000 uređaja. Presreli su oko milijardu poruka i otkrili informacije o kriminalnim organizacijama, posebno u oblasti Antverpena.

Šira javnost u Srbiji se sa postojanjem Skaj aplikacije upoznala nakon što su 4. februara 2021. godine uhapšeni Veljko Belivuk i članovi njegove grupe koji se terete za pet ubistava, otmicu i silovanje, trgovinu drogom i oružjem.

Podaci dobijeni iz Skaj komunikacije doveli su do hapšenja i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Balkanski krijumčari droge u usponu su više od dvije decenije, pokazuju izvještaji Agencije Evropske unije za sprovođenje zakona Evropol (EUROPOL) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNDOC).

UNDOC navodi da su grupe sa Balkana glavni akteri šverca kokaina u istočnu Evropu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. mart 2024 01:34