/ FOTO: Srđa Boljević Blažo Jovanić
29/12/2023 u 13:52 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potvrđena odluka o prihvatanju jemstva: Blažo Jovanić se brani sa slobode

Za Jovanića je porodica ponudila jemstvo u iznosu od 768 hiljada eura u nekretninama

Bivši  predsjednik Privrednog suda Blažu Jovaniću brani se sa slobode. To je za portal Dan potvrdila Marija Raković samostalna savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda Podgorica.

Njemu je ukinut pritvor nakon što je potvrđena odluka o prihvatanju jemstva.

Jovanić: Nisam kriminalac, optužnicom pokušavaju da mi oduzmu ugled

Podsjećamo, Viši sud u Podgorici prihvatio je jemtsvo koje je ponuđeno Jovanić, kako bi mu se ukinuo istražni pritvor. Tada odluka nije bila pravosnažna jer se čekala odluka na žalbu koju je povodom toga uložilo tužilaštvo. Međutim, sada je odluka o prihvatanju jemstva potvrđena.

Za Jovanića je porodica ponudila jemstvo u iznosu od 768 hiljada eura u nekretninama.

Saopštenje Apelacionog suda: 

Nakon sjednice vijeća održane 29.12.2023.godine, Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovanu žalbu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, izjavljenu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici Ks.br.48/22 od 16.11.2023. godine.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici usvojen je predlog branioca optuženog Blaža Jovanića za ukidanje pritvora uz određivanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnostima koje čine stambeni i poslovni prostor u Podgorici, ukupne procijenjene vrijednosti 768.000,00 €, vlasništvo srodnika optuženog Jovanića. Rješenjem je određeno da će pritvor optuženom Blažu Jovaniću biti ukinut nakon što Uprava za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Podgorica upiše hipoteku na ovim nepokretnostima u korist Države Crne Gore. Određeno je da će se jemstvo ukinuti i optuženi staviti u pritvor, ako na uredan poziv ne dođe, a izostanak ne opravda, ili ako se protiv njega, nakon što je ostavljen na slobodi, pojavi neki drugi zakonski osnov za pritvor, a ukoliko optuženi pobjegne, rješenjem će se odrediti da se vrijednost data kao jemstvo unese u poseban razdjel budžeta za rad sudova.

Istim rješenjem optuženom Jovaniću izrečene su mjere nadzora i to obaveza povremenog javljanja Upravi policije – Odjeljenju bezbjednosti Podgorica svakog 1-og u mjesecu i zabrana napuštanja boravišta. Optuženi je upozoren da će se protiv njega odrediti pritvor ako prekrši izrečene mjere nadzora.

Odlučujući o žalbi SDT-a izjavljenoj protiv navedenog rješenja ovaj sud je prihvatio razloge koje je dao prvostepeni sud na osnovu sveukupne analize činjenica u spisima predmeta, da se svrha koja se ogleda u obezbjeđenju prisustva okrivljenog u krivičnom postupku i nesmetanom vođenju krivičnog postupka može postići primjenom procesne mjere jemstva u gore navedenoj visini i da predstavlja dovoljnu garanciju da se okrivljeni neće kriti ili pobjeći i tako ometati vođenje krivičnog postupka, kao i da će se odazivati na pozive suda, a dodatnu garanciju za onemogućavanje optuženog da napusti teritoriju Crne Gore, predstavljaju izrečene mjere nadzora i to obaveza povremenog javljanja određenom državnom organu – Upravi policije Odjeljenje bezbjednosti Podgorica, kao i zabrana napuštanja boravišta – teritorije Glavnog grada Podgorica, sve u skladu sa čl.166 st.2 tač.2 i 4 ZKP-a.

Prilikom odlučivanja o žalbi SDT-a, ovaj sud je posebno imao u vidu razloge navedene u Odluci Ustavnog suda Crne Gore U-III br.638/23 od 12.10.2023.godine, kojom je usvojena ustavna žalba okrivljenog Jovanića i ukinuto ranije rješenje Apelacionog suda Crne Gore Kvsž.br. 131/23 od 09.06.2023.godine kojim je ovaj sud potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici o odbijanju predloga za određivanje jemstva.

Prilikom odlučivanja o žalbi, ovaj sud je cijenio okolnost da su srodnici optuženog svojom imovinom - nepokretnostima, garantovali prisustvo okrivljenog u krivičnom postupku, pri čemu su dokazali vlasništvo nad tim nepokretnostima, koje uglavnom čine stambeni prostori davalaca jemstva, visinu ponuđenog jemstva, kao i njegovu naplativost, na koje činjenice je ukazao Ustavni sud Crne Gore u svojoj odluci U-III br.638/23 od 12.10.2023.godine, pa imajući sve navedeno u vidu, i po mišljenju ovoga suda ponuđeno jemstvo predstavlja dovoljnu garanciju da se okrivljeni neće dati u bjekstvo, zbog čega je navode žalbe ocijenio kao neosnovane.

Podsjećamo, podgorički Viši sud u januaru  prvo je odbio jemstvo u iznosu od 634 hiljade eura, koje je njegova porodica ponudila kako bi se branio sa slobode.

Odbijeno jemstvo od 634.000, Jovanić ostaje iza rešetaka

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je ranije optužicu protiv Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća Titan security Podgorica, Securitas Montenegro Podgorica, Top force system Nikšić i Ogimar MNE Podgorica.

Oni se sumnjiče da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Jovanić: Pokušavaju da mi oduzmu ugled 

Bivši predsjednik privrednog suda Blažo Jovanić pred pogoričkim Višim sudom, kada je iznosio odbranu,  kazao je između ostalog da shodno dokazima specijalna tužiteljka Lidija Mitrović nije imalo pravo da pokuca na njegova vrata, a ne da podigne optužnicu.

- Nisam kriminalac i vjerujem da ću to dokazati u ovom sudskom postupku. Ovom optužnicom pokušavaju da mi oduzmu ugled i probude sumnju onih koji su u moju sudnicu dolazili po pravdu- kazao je tada Jovanić

On je naveo da je njegovo hapšenje i udar na njega već na udar na cijelo sudstvo.

On se zapitao gdje je nestalo pravo čiji je svjedok tokom 18 godina provedenih u pravosuđu.

- Nemam problem sa tim što jedan tužilac tumači zakon na svoj način ali imam problem što što niko u sudskoj vlasti nije shvatio da ovo nije udar na mene kao pojedinca nego udar na sudstvo - kazao je rada  Jovanić.

On je naveo da  se u pritvoru i na optužnici našao samo zbog spremnosti pojedinih da pogaze Ustav i Zakon.

On je kazao da je prethodna tužiteljka krivotvorila činjenice i to s namjerom da dovede u zabludu sud i njega koji treba da iznese odbranu. Jovanić je istakao da država Crna Gora ni u jednom stečajnom predmetu nije oštećena.  Naglasio je da je njegov rad bio transparentan i da je sve vezano za postupke koje je vodio, stečajni postupci, objavljivao u skladu sa zakonom i u Službenom listu Crne Gore. 

Kazao je da se niko od stranaka, u osam postupaka koje je vodio, a koje je SDT obuhvatilo ovom optužnicom, nije žalio na odluke. Smatra  da ovom optužnicom ispada da prethodna tužiteljka traži da se preispitaju te odluke, a što je nedopustivo u pravu da se pravosnažna odluka ispita. 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:44