Ilustracija / - SRDJAN BOLJEVIC
12/04/2024 u 11:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Budvaninu krivična prijava zbog krađe 304.290 eura i utaje poreza

Budvanska policija podnijela je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, protiv firme „F.C.“ d.o.o. Budva, kao i njenog vlasnika N.G. (35) zbog sumnje da su izvšili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju.

Naime, N.G. kao stvarni vlasnik i osoba koja je upravljala svim poslovnim odlukama firme „F.C.“ d.o.o. Budva, kako se sumnja, krivično djelo koje mu se stavlja na teret izvršio je na način što je u kontinuiranim radnjama tokom 2022. i 2023. godine, postupajući suprotno pozivitno važećim zakonskim propisima, u ime i za račun firme davao instrukcije zaposlenim i podizao gotov novac sa računa navedenog pravnog lica kod poslovnih banaka bez adekvatne poslovne dokumentacije.

- Novac je podizao sa navodnom svrhom plaćanja “materijalni troškovi”, “putni troškovi”, “isplata blagajne” i druge radnje, pri čemu je umanjio stvarne prihode, odnosno osnovicu za obračun poreza na dobit pravnih lica od 9 odstosuprotno članovima 7 i 8 Zakona o porezu na dobit pravnih lica - kazali su iz policije.

UP: Krivična prijava Ulcinjaninu zbog utaje poreza i doprinosa

Preduzetom radnjom po osnovu poreza na dobit pravnih lica i poreza iz i na lična primanja po osnovu nedokumentovanog podizanja gotovine sa računa, ostvario je protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 304.290 eura i počinio štetu utaje poreza i doprinosa po budžet Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, nastavljaju intezivne policijsko – tužilacke mjere i radnje na otkrivanju i procesuiranju odgovornih lica u privrednim aktivnostima, u odnosu na krivična djela koja sa sveukupnom posljedicom nanose velike štete po budzet države i njenih gradjana i podrivaju ekonomski sistem Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 19:56