/ - NET
29/11/2023 u 18:06 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Čovjek s pet lica" zasad ostaje u Crnoj Gori

U pogledu ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje okrivljenog potrebno je dati jasne i valjane razloge o tome da li je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja po domaćem zakonu, odnosno po zakonima države molilje, naveli su iz Apelacionog suda

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je odluku kojom je Viši sud u Podgorici odobrio izručenje Rusiji njihovog državljanina Georgija Manukjana, zvanog Žorik Tbiliski, a poznatog i kao "čovjek s pet lica". Manukjan je 13. jula ove godine uhapšen na aerodromu u Tivtu po potjernici ruskih vlasti koje ga potražuju pod optužbom za "zauzimanje najviše pozicije u kriminalnoj hijerarhiji". Apelacioni sud je ukinuo odluku podgoričkog Višeg suda pošto je Manukjanov branilac, advokat Ratko Pantović uložio žalbu.

Sudije Apelacionog suda ocijenile su da je stav kolega iz Višeg suda da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Manukjana, makar zasad, preuranjen. Pojasnili su da se on potražuje zbog optužbe od 29. decembra 2022. godine zbog sumnje da je počinio krivično djelo zauzimanje najviše pozicije u kriminalnoj hijerarhiji. Viši sud cijenio je da to djelo u našem zakonodavstvu odgovara krivičnom djelu koje je propisano kao stvaranje kriminalne organizacije, a da za to nijesu dali bilo kakve razloge, što su bili u obavezi.

Advokat tvrdi da je u pitanju politički progon

Pantović je u žalbi pojasnio da je za njegovim klijentom prije pola godine raspisana potjernica za djelo navodno počinjeno prije 30 godina samo zbog toga što je javno kritikovao rat u Ukrajini i što je odbio da se regrutuje.

– Moj branjenik je politički proganjan jer je izbjegao regrutovanje i upućivanje u rat u Ukrajini. Mnogo puta je kritikovao vlast u Rusiji i protivio se ratu. Iz tih razloga je kao osvetu država Rusija raspisala potjernicu za njim iako je znala da nije učinio nijedno krivično djelo. Ako je učinio krivično djelo 1993, logično bi bilo da je Ruska Federacija podigla optužnicu u proteklih 30 godina, a ne prije šest mjeseci, nakon bjekstva mog branjenika zbog regrutacije i upućivanja na front u Ukrajini – piše u žalbi.

– Osim toga, u pogledu ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje okrivljenog potrebno je dati jasne i valjane razloge o tome da li je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja po domaćem zakonu, odnosno po zakonima države molilje, a imajući u vidu vrijeme izvršenja krivičnih djela stavljenih mu na teret, što je takođe izostalo, piše u odluci Apelacionog suda.

Pojasnili su da Viši sud tek kada utvrdi, odnosno obrazloži da li navedena krivična djela odgovaraju jedno drugom i da li je nastupila zastara mora donijeti odluku o osnovanosti izručenja.

Upravo na te navode koje je Apelacioni sud osporio u žalbi na odluku Višeg suda u Podgorici pozvao se i Manukjanov branilac, advokat Pantović. On je naveo da je za djelo za koje se Manukjan tereti nastupila apsolutna zastara i po našem i po ruskom zakonu. Naime, kazna za pomenuto djelo u Rusiji je do 15 godina zatvora, te aspolutna zastara nastupa 30 godina nakon navodnog izvršenja krivičnog djela. Budući da se tereti da je djelo počinio 1993. godine, ove godine je nastupila zastara od 30 godina. Advokat je u žalbi naveo i da krivično djelo zauzimanje najviše pozicije u kriminalnoj hijerarhiji i stavaranje kriminalne organizacije, sa kojim ga sud poistovjećuje, ne odgovaraju jedno drugom ni po opisu ni po zaprijećenoj kazni.

Pantović je u žalbi naveo da se Rus tereti za zauzimanje najviše pozicije u kriminalnoj organizaciji i objašnjava da je to djelo u Krivični zakonik Ruske Federacije uvedeno 2019. godine, a da je Manukjanu optužnicom stavljeno na teret da je zauzimao najveći položaj u kriminalnoj hijerarhiji od 1993. Napomenuo je da ni kod nas, ni u Ruskoj Federaciji zakoni nemaju povratno dejstvo već se primjenjuju nakon stupanja na snagu i objave u Službenom listu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:19