Do Kvon / - SRDJAN BOLJEVIC
06/05/2024 u 20:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Do Kvon se krio u Beogradu u stanu od 2 miliona eura

"Kralj kripto valuta" Do Kvon koji se trenutno nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, tokom bjekstva se krio u Beogradu, a njegov najbliži saradnik Han Čang Džun u srpskoj prijestonici kupio je luksuzni stan od dva miliona eura u elitnom naselju.

Portal Nova.rs podsjeća da se državljanin Južne Koreje Do Kvon nalazi u prihvatilištu za strance u Crnoj Gori od 23. marta nakon odslužene četvoromjesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih isprava. On je sa saradnikom uhapšen na aerodromu u Podgorici sa lažnim pasošem 23. marta prošle godine kada su sa tim dokumentima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai, a kako je iz Srbije stigao u Crnu Goru, do danas je ostalo nepoznato.

Viši sud u Podgorici donio je nepravosnažno rješenje početkom aprila kojim je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog Do Kvona u odnosu na obje zamolnice – Južne Koreje i SAD, dok će konačnu odluku o ovom predmetu donijeti ministar pravde Andrej Milović.

Podsjeća se da je Vrhovni sud Crne Gore nakon tajnog vjećanja i glasanja 3. aprila donio presudu kojom se usvaja zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva.

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka, tereti Do Kvona za više krivičnih djela uključujući zavjeru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

"Kralj kriptov valuta" koji se tereti za prevaru tešku nevjerovatnih 40 milijardi eura jedno vrijeme bio je Beograđanin. Kako je pisao DL news, Do Kvon se, dok su ga SAD, Južna Koreja i Singapur tražili zbog prevara, krio u luksuznom stanu u elitnom beogradskom naselju Dedinje, u kompleksu "Ambasador park", a nekretnina u kojoj je živio, kupljena je za 2 miliona eura.

U dokumentu iz katastra, do kojeg je došao DL news, vidi se da je dupleks stan kupio južnokorejski državljanin Han Čang Džun, koji je uhapšen zajedno sa Do Kvonom, kada su iz Crne Gore htjeli da pobjegnu privatnim avionom u Dubai.

Han je takođe kupio i dva parking mjesta u kompleksu "Ambasador park" u elitnom beogradskom naselju Dedinje, za koje i DL news navodi da je mjesto gdje stanuju "diplomate i bogataši".

Kvona traže vlasti nekoliko zemalja zbog njegove uloge u propasti "Terre" u maju prošle godine, koji je investitore koštao nevjerovatnih 60 milijardi dolara. Dok su ga svjetske policije tražile, Beograđanin Kvon "krio" se na Dedinju mjesecima. Novinari tog portala pišu da nije poznato kako je Do Kvon tako dugo uspijevao da se krije i izbjegava srpske vlasti, mada je i Interpol u septembru za njim izdao međunarodnu potjernicu.

Ispostavilo se da su Do Kvon i njegov prijatelj i saradnik Han, koji je bio finansijski direktor Kvonove kompanije "Terragorm Labs", živjeli među beogradskom elitom.

Zanimljivo je da se i ambasada Južne Koreje, koja je tragala za svojim državljaninom Do Kvonom, nalazi na 6 minuta vožnje od stana gdje se bjegunac krio. Kako piše DL news, "to znači da su istražitelji sa Dalekog Istoka, koji su radili sa lokalnom policijom na lociranju i hapšenju bjegunaca, njima bili mnogo bliže nego što su mogli i da naslute".

Da sve bude još gore, južnokorejski sajt Digital Asets objavio je da su IP adrese sa kojih je pristupano nalozima na društvenim mrežama Kvona, odgovaraju adresi stana u "Ambasador park" kompleksu u kom su Kvon i Han stanovali.

Kako navode iz DL newsa, njihov novinar je na licu mjesta razgovarao sa ženom koja je čuvala djecu jedne porodice u kompleksu, koja je potvrdila da ih je viđala.

- Zapazila sam ih jer su sedjeli u crnim, skupim kolima ispred kompleksa jedno vrijeme, a onda sam vidjela mršavog muškarca sa naočarama i dužom kosom - izjavila je sagovornica, koja je prepoznala Hana na jednoj fotografiji koja joj je pokazana.

Postavlja se pitanje temeljitosti istrage koju su sprovodili srpski organi o boravku i kretanju Do Kvona i njegovog saradnika, navode iz DL news-a.

Portal Nova.rs, navodi i da je kao članica Interpola, Srbija dužna da radi sa tužiocima i policijama iz drugih zemalja članicama na lociranju i hapšenju bjegunaca.

DL je već pisao da je Do Kvon koristio vlastito ime pri osnivanju nove kompanije u Srbiji, nekoliko nedjelja pošto ga je Interpol stavio na svoju listu najtraženijih bjegunaca, a Južna Koreja izdala nalog za njegovo hapšenje.

Iako na potjernici Interpola, Do Kvon se ponekad pojavljivao u podkastima i na društvenim mrežama, osjećajući se komotno u svom bjekstvu od zakona i čak "Nju jork tajmsu" početkom marta dao izjavu: "Oni očigledno znaju gdje sam".

Takođe početkom marta su Kvon i njegov saradnik Han uspjeli da otputuju do Crne Gore odakle su privatnim avionom htjeli da pobjegnu u Dubai, tek kada je policija otkrila njihove lažne kostarikanske pasoše, pogranična policija je posumnjala da nešto nije u redu i oni su uhapšeni na podgoričkom aerodromu 23. marta.

DL news su uputili pitanja srpskoj policiji i zatražili odgovor na pitanja vezana za Do Kvonom boravak u Beogradu, ali nijesu dobili odgovor.

Tužilac Posebnog odjeljenja za Visoko-tehnološki kriminal, Branko Stamenković, za DL news je rekao da su se "tragovi ohladili, ali da istraga još traje i da bi on izdao nalog za njegovo hapšenje kada bi znao gdje se nalazi".

Krah tržišta

Do Kvon, mozak koji stoji iza kriptovaluta TerraUSD i Luna, došao je u centar svjetske pažnje nakon što je krah njegovog poduhvata izazvao ogroman pad na cjelokupnom tržištu kriptovaluta.

On je izvršni direktor kompanije "Terraform Labs" koja stoji iza dvije tehnologije: kriprovalute TerraUSD, koja trguje sa američkim dolarom, i tokena Luna, koji bi trebalo da obezbjedi stabilan kurs.

TeraUSD i Luna su kolabirali u maju 2022. godine, izbrisavši tržišnu kapitalizaciju od skoro 45 milijardi dolara za nedjelju dana i uzrokujući stotine milijardi gubitaka na većem tržištu kriptovaluta. Kvon se suočava sa pravnim i društvenim pritiskom u vezi sa svojom ulogom u nesreći Tera. Građani iz različitih jurisdikcija — uključujući Južnu Koreju, Singapur i Sjedinjene Države — preduzimaju pravne mjere protiv Kvona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 20:28