Uviđaj u mjestu Materizi / - ŽELJKA BOJANIć/PORTAL DAN
04/04/2024 u 19:32 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dok "škaljarci" pripremaju zasjede, "kavčanima" oduzimaju vozila

Zasjeda za kavčane, koju su pripremali članovi škaljarskog klana na putnom pravcu Podgorica-Cetinje, završila je likvidacijom Radovana Markovića.

Istraga sumnja da su osumnjičeni u mjestu Meterizi čekali da naiđe vozilom nekogod članova suprostavljenog klana. Međutim, na kraju su prema navodima policije, ubili svog saradnika.

Prema nezvaničnim saznanjima portal Dan, u martu ali i juče, nekima od navodnih pripadnika kavačkog klana oduzeta su blindirana i obična vozila. Razlog za to je, kako je naveo izvor iz policije za portal Dan, rutinska provjera regularnosti vozila.

Kako saznajemo, vozilo koje je u martu oduzeto  od  P.L., koji je ranije bio meta napada i na kojeg je pucano iz automatskog oružja, još nije vraćeno. A juče je vozilo oduzeto od N.Z. i to nekoliko sati prije pomenutog incidenta. Kako portal Dan saznaje, N.Z. je vozilo i prekjuče bilo pretresano. Oba lica dovode se u vezu sa kavačkim klanom.

Cetinjanin tvrdi da je ugrožen: Neko iz sektora bezbjednosti mi crta metu, ne daju mi da se zaštitim

Policija ne danas navela da je istraga povodom ubistva u mjestu Meterizi dovela i do rasvijetljen i pokušaj ubistva Igora Mašanovića i Nikole Drecuna koji se dogodio krajem prošle godine. Drecun i Mašanović su se tada nalazili u blindiranom vozilu, kada je na njih ispaljen projektil.

DETALJI ISTRAGE: Drecuna i Mašanovića napali projektilom, gađani iz blizine

O tome, da su škaljarci pripremali likvidacije za kavčane a zatim ubili svog saradnika govorio u izjavi za medije v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović.

Kočan osumnjičen i za pokušaj ubistva Drecuna i Mašanovića u novembru prošle godine

Šćepanović naveo je da je sveobuhvatnim istražnim radnjama utvrđeno je da je pokojni Marković sa osumnjičenim Harisom Kočanom i sa trećim licem planirao izvršenje teškog krivičnog djela na štetu jednog ili više članova suprotstavljene kriminalne grupe na određenom lokalitetu u blizini lica mjesta.

Šćepanović: Kočan i ubijeni Marković planirali izvršenje teškog krivičnog djela na štetu suprotstavljene OKG

Kako je naveo, policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala u zajedničkim aktivnostima sa službenicima Regionalnog centra bezbjednosti „Centar“, su uz koordinaciju Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, nakon prijave događaja da je 3. aprila u 18.40 časova jedno lice zadobilo povrede od projektila vatrenog oružja, a koje je kasnije i podleglo povredama, te da je na jednom vozilu koje se nalazi u neposrednoj blizini magistralnog puta Podgorica - Cetinje u mjestu Meterizi, podmetnut požar, preduzeli sveobuhvatne i efikasne policijsko – tužilačke aktivnosti koje su rezultirale rasvjetljavanjem krivičnog djela ubistvo koje je izvršeno na štetu R.M. (29).

(VIDEO) EKSKLUZIVNO: Snimak osumnjičenog za paljenje vozila nakon ubistva u mjestu Meterizi

- Tokom preduzetih izviđajnih mjera i radnji uspostavljena je opsežna blokada rejona od Cetinja do Bara u cilju potrage za izvršiocima ovog krivičnog djela, kao i pretrage terena u cilju pronalaska predmeta i tragova povezanih sa izvršenjem istog. Uviđajem je rukovodio viši državni tužilac iz Podgorice, dok su na lice mjesta i u operativnim aktivnostima stavljeni na raspolaganje svi kapaciteti obavještajno bezbjednonog sektora u vidu ljudskih resursa, tehničke podrške, opreme, gdje je u određenom periodu korišćena helikopterska jedinica u cilju lociranja i lišenja slobode izvršilaca krivičnog djela. Sveobuhvatnim istražnim radnjama utvrđeno je da je, sada smrtno stradali sa osumnjičenim H.K. i sa trećim licem planirao izvršenje teškog krivičnog djela na štetu jednog ili više članova suprotstavljene kriminalne grupe na određenom lokalitetu u blizini lica mjesta, naveo je Šćepanović.

Zbog ubistva Radovana Markovića uhapšen Haris Kočan

Pojasnio je da je prilikom sprovođenja kriminalnog plana od strane ovih lica i realizacije teškog krivičnog djela, osumnjičeni H.K. je lišio života svog saizvršioca R.M., dok je treće lice podmetnulo požar na vozilu koje je korišćeno u ovom krivičnom djelu i koje je bilo namijenjeno za izvršenje drugog teškog krivičnog djela.

Put Cetinje - Podgorica: Pronađeno zapaljeno vozilo, tužilaštvo pokrenulo istragu

- Treći saizvršilac je podmetanjem požara uništio sredstva za izvršenje (vatreno oružje) planiranog teškog krivičnog djela. Vozilo koje je korišteno u izvršenju ovog krivičnog djela, kao i planiranog, je takođe predmet i još jednog krivičnog djela – otuđeno je u jednoj zemlji u regionu, što je potvrđeno u međunarodnoj razmjeni obavještajnih podataka tokom ove istrage. Policijski službenici su u nastavku istrage u ovom predmetu danas locirali i lišili slobode i V.B. (32), državljanina Bosne i Hercegovine, prilikom pretrage terena u mjestu Rijeka Crnojevića, za kojeg se sumnja da je povezan sa ovim kriminalnim aktivnostima, a  kod kojeg je pronađeno vatreno oružje – pištolj Glock kalibra 9 mm, istakao je Šćepanović.

Kočan je sproveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici uz krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo, kao i krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:00